search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Omar Al Zankah vill visa att integration är möjlig

En ”arabisk brat” i en välbärgad familj i Syrien. Så presenterade Omar Al Zankah sig och sitt liv i Syrien innan kriget förändrade allt. Vid en uppskattad lunchföreläsning berättade Omar om hur flyktens trauman kan omvandlas till en drivkraft att förändra världen.

I dag ligger Omar Al Zankahs hemstad Homs, en stad av Stockholms storlek, i ruiner. Omar har liksom många andra syrier sökt skydd i Europa och Sverige. Den 3 oktober kom han till Advokatsamfundet för att berätta om kriget, flykten och den tuffa anpassningen till ett liv i Sverige.

Före kriget var Omar Al Zankah en vanlig gymnasieelev med stora planer för framtiden. Målet var att lära sig tyska efter gymnasiet, för att sedan studera ekonomi i Schweiz. Familjen hade det gott ställt, med anställd hushållerska i det stora huset i Homs.

Kriget vände upp och ner på allt detta. Och när Omar fyllde 18 stod valet mellan att själv bli soldat eller att lämna landet. Omar tog sig först till Jordanien, där han tvingades arbeta 13 timmar per dygn för att betala mat och bostad, och senare till Sverige.

– På 24 timmar förvandlades jag från brat i ett slott i Syrien till slav i Jordanien, konstaterade Omar Al Zankah.

Men livet i Jordanien gav inga möjligheter till utveckling, och Omar tog sig via flyktingsmugglare till Europa. Under båtresan till Grekland fick han uppleva svält och vattenbrist, och till slut var Omar inte ens säker på att han själv levde. Det visade sig sedan, när flyktingarna till slut blev räddade, att det fanns vatten ombord, men att flyktingsmugglarna föredrog att behålla det framför att rädda liv.

– Där lärde jag mig att det finns resurser i världen, men människor vill inte dela med sig av dem, berättade Omar Al Zankah.

Den första tiden i sverige var svår, berättade Omar Al Zankah. Efter en tid på flyktingboende i Åsarna i Jämtland placerades han i Stockholm, där det till slut vände för Omar.

– Jag bestämde mig för att ta av offerkoftan och börja jobba hårt, förklarade Omar Al Zankah.

Under året som gått sedan dess har Omar verkligen jobbat. Med hjälp av en dator köpt på Blocket har han studerat det svenska språket och den svenska kulturen så ingående att han, i en egenproducerad film, utnämnt sig själv till Årets Svennebanan.

Genom att hålla sig framme och visa sig själv och vad han kan har han nu fått två olika arbeten, samtidigt som han läser på Komvux för att bli behörig för högskolestudier. I dag arbetar han bland annat med welcome-app, som syftar till att skapa möten mellan svenskar och nyanlända.

– Jag har träffat en massa politiker och kändisar för att få Sverige bättre på integration, berättade Omar, och fortsatte:

– Jag får inte rösta, eftersom jag inte är medborgare, men jag kan använda min röst, sammanfattade Omar Al Zankah, som fick långa applåder för sin berättelse. 

Ulrika Öster

Annons
Annons