search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Fredrik startar nytt stipendium för unga juriststudenter

Fredrik Svensson Advokat Fredrik Svensson vid Mannheimer Swartling Advokatbyrå ska bilda en stiftelse som årligen ska dela ut ett stipendium, på 10 000 kronor, till en person som blivit antagen till och påbörjat ett juris kandidat (jur. kand.)-program i Sverige och som kommer från en icke-akademisk familj.

Varför tog du detta initiativ?
– Mycket i livet handlar om tillfälligheter. Visst har hårt arbete stor betydelse, men mycket handlar också om tur och timing. Om man har arbetat hårt, haft tur och timing och har uppnått något, som att till exempel bli delägare på en advokatbyrå, då tycker jag att man också bör ge tillbaka något till samhället. För mig är det här stipendiet ett sätt att göra det.

Vad är bakgrunden till din inställning?
– Jag växte upp utanför Eslöv på en gård, min pappa var bonde och mamma var lågstadielärare. Många av mina skolkamrater kom från vad vi kallade höghusområdet, de hade nyckel runt halsen, och ofta inte någon vuxen som kunde stötta dem i skolarbetet. Flera hade också invandrarbakgrund, framför allt från dåvarande Jugoslavien och Finland. De fick alltid klara sig själva och hade det betydligt tuffare än många av oss andra. Att klara av att ta sig ut från höghusområdet och prestera väl i skolan var för dem en betydligt större bedrift än för dem som hade det bättre ställt. Samma sak gäller för många ungdomar i dag. Och det tycker jag ska belönas.

Vad menar du med icke-akademisk familj?
– Det är så klart en definitionsfråga men i det här sammanhanget menar jag en familj där inte någon av föräldrarna har en svensk universitetsutbildning. De unga som är i den situationen får ofta inte samma hjälp, och det är inte heller självklart att de ska gå vidare och läsa juridik och få en juristkarriär. Det är alltid en bedrift att komma in på jur. kand.-programmet men kanske extra så om man kommer från en icke-akademisk familj.

– Jag lade till ordet ”svensk” innan ”universitetsutbildning” för att inte diskvalificera dem som kommit till Sverige i ung ålder och vars föräldrar har till exempel en läkarutbildning från Irak men som kör taxi i Stockholm. I de familjerna är det ofta språket som gör det svårt att stötta i skolarbetet. Jag tror många av de framtida stipendiaterna kommer att ha invandrarbakgrund, men det återstår att se.

Vad är målet?
– Det kanske låter lite pretentiöst men om jag hjälper tio personer så kanske de i sin tur hjälper tio var, som i sin tur hjälper tio var etc. På så sätt kan man få till stånd en snöbollseffekt som leder till verkliga och handfasta resultat. Dessutom tror jag att de som söker och vinner stipendiet är mycket motiverade tjejer och killar som det vore kul att fortsätta att hålla kontakten med. Vem vet, kanske kan man övertala ett par att bli intresserade av advokatyrket. Bara det vore roligt!

Hur ser det kommande arbetet ut?
– Jag bidrar med hela startsumman på 75 000–100 000 kronor. Det räcker några år. Sedan hoppas jag att fler advokater och andra vill bidra till stipendiet. Den som vill kan ansöka per e-post, och man kan även föreslå lämpliga kandidater till mig på e-post. Det går även bra att kontakta mig om man vill ge bidrag till stipendiet eller på annat sätt engagera sig i arbetet med det. Får vi in mer medel så tillåter stiftelsens stadgar att beloppet på stipendiet utökas. Dessutom innebär det att vi kan ge ut stipendiet under en längre tidsperiod.

– Arbetshypotesen är att stipendiet ska heta Stipendiestiftelsen Avstamp för juridiska studier. Förhoppningsvis kommer den första kandidaten att utses i höst efter vårens och höstens intagningar till jur. kand.-programmet.

Tom Knutson

Annons
Annons