search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyhetsreportage

Nytt it-system kan försvåra rapportering

I mars–april 2019 tas Finanspolisens nya it-system för att rapportera misstankar om penningtvätt och finansiering av terrorism i bruk. 

Systemet har namnet goAML och har utvecklats av FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott, UNODOC. Systemet goAML används i ett 40-tal länder.

Det nya systemet ska användas av alla verksamhetsutövare som är skyldiga att rapportera misstankar om penningtvätt och terrorfinansiering. Verksamhetsutövarna rapporterar misstänkta transaktioner och aktiviteter med goAML genom att först registrera sig som användare på Finanspolisens webbportal. Därefter fyller de i ett webbformulär om den misstänkta transaktionen eller aktiviteten och skickar in via webben.

Advokatsamfundets ställföreträdande chefsjurist Johan Sangborn, som är ansvarig för penningtvättsfrågor, tror att det kan finnas risk för att det nya systemet snarare kan leda till att det blir svårare för advokater att rapportera in misstankar om penningtvätt, eftersom systemet är mer komplicerat än det system som har använts hittills. 

Magnus Andersson