search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Notiser Aktuellt

Avsked för årets Sofior

Den 17 september avslutades 2017–2018 års omgång av mentorprogrammet Sofia.

Ett drygt trettiotal mentorer och adepter samlades i Advokatsamfundets lokaler i Stockholm för en sammanfattande diskussion och gemensam avslutningsmiddag.

Årets omgång har bestått av 22 mentorer och 22 adepter. Adepterna och mentorerna återfinns till vardags på advokatbyråer samt inom rättsväsendet och förvaltningen såsom Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten och andra myndigheter, domstolar samt Regeringskansliet.

Vid det avslutande mötet gavs möjlighet till reflektion och diskussion i mindre grupper samt tillsammans med samtliga deltagande. Bland de deltagande fanns adepter som under programtiden tillträtt chefspositioner.

Såväl mentorer som adepter gav uttryck för att vara mycket nöjda med programmet. Årets omgång kommer att utvärderas ytterligare genom en enkätundersökning som har skickats ut till samtliga medverkande i programmet.

Årets upplaga var den tolfte omgången av programmet, och nu har totalt 164 adepter deltagit sedan pilotprojektet gick av stapeln hösten 2006.
Madeleine Galloni

Starkt program på årets Advokatdagar

Den 25–26 oktober är det dags igen för advokater och biträdande jurister från hela Sverige att träffas på Advokatdagarna, som i vanlig ordning lockar med högt kvalificerade föreläsare.

Från premiären 2011 har Advokatdagarna vuxit för varje år och fyller numera alla konferenslokaler på Grand Hôtel i Stockholm under två dagar. Det är ett arrangemang som uppskattas av deltagarna inte bara för de nästan 40 föreläsningarna, utan kanske lika mycket för att det ger tillfälle att träffa kollegor från hela landet under lättsamma former.

På årets konferens föreläser över 50 av landets mest kvalificerade advokater, domare, professorer och andra experter. Bland föreläsarna finns Högsta domstolens ordförande Anders Eka, rikspolischefen Anders Thornberg, justitiekanslern Mari Heidenborg, hovrättspresidenten Anders Perklev, professorn i teoretisk filosofi och författaren Åsa Wikforss, advokaterna Robin Oldenstam och Anna Ulfsdotter Forssell och många andra.

Advokatdagarna motsvarar 12 utbildningstimmar som kan räknas som obligatorisk vidareutbildning för advokater. För mer information och anmälan, se www.advokatakademien.se eller kontakta kursinfo@advokatsamfundet.se.

Lindahl och Roschier advokatmästare i fotboll

Årets Advokat-SM i fotboll avgjordes i slutet av augusti på Östermalms IP och Stockholms Stadion. Svenska mästare i år blev Lindahls damer och Roschiers herrar. Lindahl vann sin final på full tid med 1–0 mot Kaiding som för första gången ställde upp med ett damlag. På herrsidan vann Roschier mot finaldebutanterna De Basso & Bodström efter en rafflande straffläggning.

Nya uppdrag och utmärkelser

Regeringen har utsett Charlotte Svensson till ny generaltulldirektör och chef för Tullverket. Närmast kommer hon från Regeringskansliet där hon varit statssekreterare på tre olika departement.

Marie-Anne Linhardt vid MAQS Advokatbyrå i Göteborg finns för andra året i rad med på listan Who’s Who Legal: Sports. Hon är den första och enda svenska advokat som nämnts på listan över världens mest framstående advokater inom branschområdet sport.

Viviénne Dahlstrand, advokat och civilekonom, Johan Klåvus, även han advokat och civilekonom, samt Helena Olenmark Malmström, advokat, är nya delägare i Trädgårdh Advokatbyrå. Viviénne Dahlstrand är specialiserad på bolagsrätt och fastighetsrätt, Johan Klåvus på insolvensrätt och processrätt och Helena Olenmark Malmström på arbetsrätt och bolagsrätt.

Dataskyddsexperten Johan Engdahl är ny medarbetare på advokatfirman Delphi. Han kommer närmast ifrån Volvo Car Group.

Johan Hörnberg är ny del­ägare i advokatbyrån Wigge & Partners med ansvar för att bygga upp byråns arbetsrättgrupp.

Advokat Henrik Trölle blir ny delägare på Setterwalls i Malmö. Henrik Trölle är specialiserad på entreprenadrätt.

Sara Sparring,advokat och delägare i Synch Advokatbyrå är ny ordförande i Svenska Föreningen mot ­Piratkopiering.

Erik Palmgren blir ny del­ägare i MAQS Advokatbyrå i Göteborg. Han kommer närmast från Wästbygg Gruppen där han arbetat som koncernjurist.

Provocerande men inte olagligt att låta NMR få demonstrera

Demonstrationsfriheten är en självklar rättighet reglerad i regeringsformen, och polisen kan därför inte neka vissa grupper demonstrationstillstånd för att deras åsikter kan uppfattas som stötande.

Det förklarade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i TV 4:s Nyhetsmorgon den 21 augusti. Anne Ramberg uttryckte i inslaget sin djupa respekt för dem som kände avsky inför demonstrationen i Stockholm den 25 augusti, men konstaterade att polisen måste tillämpa lagen.

Akademien är inte så privat som den tror

Martin Sunnqvist, jur. dr, rådman och gästkrönikör i detta nummer av Advokaten, redde i Svenska Dagbladet den 18 september ut frågan om Svenska akademiens rättsliga ställning och jämförde bland annat med Advokatsamfundet.