search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Notiser bransch

Johan Eriksson blev advokaternas advokat

För sjätte året i rad röstades Johan Eriksson fram som den brottmålsadvokat som flest advokater skulle anlita om de var i behov av en försvarare. Johan Eriksson fick ensam hela 27 procent av rösterna, och slog därmed tvåan Thomas Olsson med över 22 procenteneheter.

Undersökningen genomfördes av webbtidningen Legally yours. Totalt deltog 1 226 advokater i omröstningen.

Rättsväsendet möter gymnasister

Domare från hovrätten och tingsrätten, en åklagare och en försvarsadvokat kommer tillsammans under våren och hösten 2018 att besöka gymnasieskolor i Göteborg för att berätta om sina roller och öppna upp för elevernas egna frågor. Satsningen, som fått namnet Gymnasieinitiativet, syftar till att minska avståndet mellan rättsväsendet och ungdomar och ge möjlighet för de unga att få svar på sina frågor om hur rättssystemet fungerar.

En advokat dör på Uppsala stadsteater

”På advokatbyrån härskar praktknölen advokat af Möllersvärd nära nog oinskränkt. Imorgon fyller han 60 år och ska låta sig uppvaktas på Uppsala slott. Ingen, absolut ingen i personalen vill gå på festen. Inte heller hans fru. Men hur ska de komma undan? En möjlighet är att af Möllersvärd själv får förhinder… Alla drar sitt strå till stacken, men resultatet blir förfärande. Eller över förväntan, beroende på hur man ser det.”

Så beskrivs intrigen i advokat Anders Frigells nya pjäs En advokats död, som har premiär på Uppsala stadsteater den 5 oktober i höst. Det inledande dramat följs av en rättegång, med verkliga praktiserande jurister på plats. Vid varje föreställningstillfälle deltar olika åklagare, advokater och domare – vilket gör att domen kan variera.

Läs mer och boka biljetter på uppsalastadsteater.se.

Wistrand Startup Star

Anymaker, en digital plattform som bjuder in till ett kreativt skapande med många dimensioner kammade hem segern i årets affärsidétävling Wistrand Startup Star. Vinsten omfattar bland annat juridisk rådgivning från Wistrand och 50 000 kronor från SEB.

Advokat Ekvall blir profil i Arlandas ankomsthall

Barnadvokaten vann omröstningen bland Expressens läsare och blir nästa Stockholmsprofil att pryda Arlandas ankomsthall.

– Det känns fantastiskt, det är en stor ära och jag är väldigt glad, säger Anna Ekvall till Expressen.

I utställningen ”Welcome to my hometown” välkomnar en rad stockholmare, bland annat kända skådespelare, sportprofiler, komiker, artister och företagare, de anländande resenärerna till Stockholm.

Madeleine Leijonhufvud död

Professor emerita i straffrätt Madeleine Leijonhufvud har avlidit efter en tids sjukdom. Leijonhufvud var en av de mest pådrivande bakom den nya sexualbrottslagen. Under en period var hon ordförande för fackförbundet Jusek och biträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Nya uppdrag och priser

  • Therese Mattsson har utsetts till ny generaldirektör och chef för Kustbevakningen. Hon medverkade som gästkrönikör i det förra numret av tidskriften Advokaten.
  • Katarina Tidén är sedan den 1 maj ny överåklagare på Ekobrottsmyndigheten.
  • Elisabeth Dahlin har utsetts till ny barnombudsman.
  • Helene Lövung, tidigare kanslichef på Domarnämnden och ställföreträdande chefsjurist på Advokatsamfundet, har utsetts till kanslichef på Kammarrätten i Stockholm.
  • Niclas Lindeberg är ny vd för advokatfirman Delphi i Göteborg.
  • Emma Berglund har utsetts till ny managing partner på Hamilton.
  • Advokatbyrån Front advokater är 2018 års mottagare av Justitiapriset. Priset delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som bäst jobbar med jämställdhet.
  • Alexander Hardenberger vid Lunds universitet har tilldelats Advokatvännernas uppsatsstipendium i kommersiell rätt – SCCL-priset – av Stockholm Centre for Commercial Law.
  • Juriststudenterna Olof Löfvenberg och Mattias Lindner vann den 4 maj de svenska juridiska mästerskapen.

”Grundläggande regler har åsidosatts”

SVT:s dokumentärserie om polisens utredning ”Operation Playa” avslöjar stora brister i polisens och åklagarnas arbete med det uppmärksammade målet. Det kommenterade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i SVT:s Aktuellt den 28 maj. Ramberg beskrev de uppgifter som kommit fram som skakande, även om de inte är helt nya.

Kalla fakta avslöjar fuskande nämndemän

Det fuskas med ersättningar till nämndemän. Det avslöjade TV-programmet Kalla fakta i TV4 i juni efter en granskning.

Av 273 granskade nämndemän med höga dagsersättningar hade 109 stycken tagit ut mer i ersättning för förlorad inkomst än de haft i genomsnittlig dagsinkomst.

I programmet säger lagmannen Petra Lundh att hon är ”chockad” och att det är ”otroligt allvarligt”.

Annons
Annons