search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

När faxen tystnar – tecken i tiden

Nyligen drogs kabeln till redaktionens fax ut efter att troget ha tjänat oss i många år, och apparaten tystnade slutligt. Surret av inkommande faxmeddelanden har hörts allt mer sällan sedan lång tid tillbaka. Under de senaste åren endast de gånger någon ledamot som avsett att faxa till samfundet i stället faxat till redaktionen, samt då ett lokalt företag för skönhetsprodukter tipsat om undergörande krämer och behandlingar.

Faxen, som av många spåddes en lysande framtid en gång i tiden, blev ännu en uppfinning som förpassades till kyrkogården för tekniska apparater.

Ett liknande öde har cd-skivan rönt. När tidskriften Advokaten för drygt tio år sedan, nr 1 2008, uppmärksammade tillståndet för upphovsrätten illustrerades omslaget av den då heta cd-skivan. Bland dagens unga är kunskapen om cd-skivan milt uttryckt begränsad.

Då, för tio år sedan, var både Piratpartiet och Pirate Bay i fokus för debatt och mitt i striden om upphovsrätten. Så är det inte sommaren 2018.

I dag är nya tekniklösningar och betalningsmodeller, som Spotify, Netflix och HBO, på plats hos miljontals användare. Det är lätt att tro att slaget om upphovsrätten därmed är över. Men så är inte fallet visar fokus i denna utgåva.

Ständigt föds nya illegala fildelningssajter som använder sig av ny teknik. Vilket i sin tur gör lagstiftningen svår att tillämpa. De nya lagliga digitala tjänsterna sätter också fingret på hur globala jättar som Youtube och Facebook lockar besökare med samma material men utan licenskostnader.

Slaget om upphovsrätten tycks vara en evig dans där teknikutveckling och affärsidéer ständigt möts och virvlar vidare.

Tom Knutson
Chefredaktör

Annons
Annons