search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Kritisk rapport pekar på”kaviardiplomati” i Europarådet

Azerbajdzjan har bedrivit ”kaviar­diplomati” inom Europarådets parlamentariska församling för att tysta kritik. Det visar en oberoende utredning, där svenska Elisabet Fura medverkade. Flera parlamentariker är nu misstänkta för korruption.

Utredarna, förra domaren i Europarådet och chefs-JO Elisabet Fura, den brittiska domaren och före detta ordföranden i Europadomstolen Nicolas Bratza samt den franske domaren Jean-Louis Bruguière, konstaterar att flera nuvarande och tidigare parlamentariker har arbetat för att påverka den parlamentariska församlingen till fördel för Azerbajdzjan. Bland annat har dessa röstat nej till en resolution som tog upp situationen för politiska fångar i landet.

Utredningen kan redovisa ett antal exempel på så kallad kaviardiplomati, gåvor i form av fina middagar, mattor och hotellövernattningar, från den azeriska sidan till de misstänkta ledamöterna. Även stora penningutbetalningar ska ha förekommit. Flera nuvarande och tidigare medlemmar av den parlamentariska församlingen är nu misstänkta för korruption.

Utredarna konstaterar flera brister i den parlamentariska församlingens arbetssätt, som kan öka riskerna för korruption. Det största problemet är brist på transparens och tillräckliga regler vid beslut om utnämningar inom den parlamentariska församlingen. Utredningen pekar också på att omröstningarna inom de parlamentariska kommittéerna har bristfälliga mekanismer till skydd mot otillbörlig påverkan.

Utredarna vill nu se stärkta etiska regler och bättre kontrollmekanismer inom den parlamentariska församlingen. De misstänkta parlamentarikerna har uppmanats att ta en paus medan en parlamentskommitté granskar de enskilda fallen och föreslår sanktioner.

Utredarnas rapport finns på Europarådets webbplats http://assembly.coe.int.

Annons
Annons