search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 5 2018 Årgång 84
Nr 5 2018 Årgång 84

Fokus

Slaget om upphovsrätten är långt ifrån över

Trots stränga domar och nya effektiva affärs­modeller finns det fortfarande problem kvar att lösa inom upphovsrätten till musik och film. Men åsikterna går isär om vad man kan och bör göra.

Läs mer
Annons
Annons

Ledare

När demokratin hotas

Det kalla kriget demonstrerade att den liberala kapitalistiska demokratin var överlägsen totalitär kommunism. I dag... Läs mer

Gästkrönika

Grunden är lagd för positiv omställning och hållbar utveckling

Sverige sällar sig till en liten men växande skara länder som skapar en formell, juridisk grund för att kunna driva en... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Nyhetsreportage
Annons
Annons Annons

Praktisk juridik

Fokus

P.S. Chefredaktören har ordet

När faxen tystnar – tecken i tiden

Faxen, som av många spåddes en lysande framtid en gång i tiden, blev ännu en uppfinning som förpassades till kyrkogården för tekniska apparater.

Ett liknande öde har cd-skivan rönt. När tidskriften Advokaten för drygt tio år sedan, nr 1 2008, uppmärksammade tillståndet för upphovsrätten illustrerades omslaget av den då heta cd-skivan. Bland dagens unga är kunskapen om cd-skivan milt uttryckt begränsad.

Då, för tio år sedan, var både Piratpartiet och Pirate Bay i fokus för debatt och mitt i striden om upphovsrätten. Så är det inte sommaren 2018.

I dag är nya tekniklösningar och betalningsmodeller, som Spotify, Netflix och HBO, på plats hos miljontals användare. Det är lätt att tro att slaget om upphovsrätten därmed är över. Men så är inte fallet visar fokus i denna utgåva.

Ständigt föds nya illegala fildelningssajter som använder sig av ny teknik. Vilket i sin tur gör lagstiftningen svår att tillämpa. De nya lagliga digitala tjänsterna sätter också fingret på hur globala jättar som Youtube och Facebook lockar besökare med samma material men utan licenskostnader.

Slaget om upphovsrätten tycks vara en evig dans där teknikutveckling och affärsidéer ständigt möts och virvlar vidare.

Tom Knutson
Chefredaktör