search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Polischef: Svenskarnas oro inte befogad

Svenskarna känner sig allt otryggare. Erik Nord, polischef i Göteborg, menar dock att den ökade oron för dödligt våld är obefogad och att risken är lika liten som den var 1970.

Polischef Erik Nord höll ett föredrag under rubriken ”Det dödliga våldet” vid Västra avdelningens årsmöte i Göteborg den 6 mars.

Enligt Brottsförebyggande rådets nya rapport Nationella trygghetsundersökningen känner sig svenskarna allt otryggare och har allt större oro för dödligt våld. Fast Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg, menar att den ökade oron inte är befogad.

– Många människor upplever att vi befinner oss på ett sluttande plan och att braskande tidningsrubriker om skottlossningar vittnar om att allt blir värre och värre, men det är inte helt korrekt, sa han.

Dödsfall knutet till dödligt våld i Sverige var 2016, enligt statistik, på samma nivå som 1970 – 1 fall per 100 000 invånare. Erik Nord menade att för gemene svensk är den faktiska risken ännu mindre, för borträknat dödsfall knutna till kriminella miljöer och missbruk är risken reducerad till omkring 0,25 fall per 100 000 invånare.

– Risken att drabbas för ond bråd död är fortsatt väldigt liten. Det har faktiskt skett en generell minskning av det dödliga våldet under både 1990-talet och 2000-talet, sa Erik Nord, som dock påpekade att det finns en viss ökning av skjutvapenvåld i storstäderna.

Nord menade att svenskarnas oro för dödligt våld nog hänger samman med det faktum att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i, enligt återkommande listor.

– Vi är ett rikt, individualistiskt och sekulärt land. Om man har mycket så har man också mycket att förlora. Det skulle kunna vara förklaringen till att vi är oroliga, fast vi kanske inte behöver vara det, sa Erik Nord.

Johan Persson
Annons
Annons