search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Notiser bransch

Advokatbyråer hjälper till med läxor

Fyra advokatbyråer i Stockholm har tillsammans med organisationen ”NU: Nolla utanförskapet”, startat läxverkstäder för gymnasieelever och för elever i nian i utsatta områden. Projektet vänder sig bland annat till elever i Rinkeby, Tensta, Husby, Jordbro och Brandbergen.

En liknande verksamhet planeras till hösten i Göteborg.

UIA-seminarium i Poznań 17–19 maj

Den internationella advokatorganisationen UIA bjuder in till ett seminarium i Poznań den 17–19 maj under rubriken Drafting effective international contracts – International sales, agency and distributorship contracts.

Glimstedt stöttar ­kvinnliga ingenjörer

Advokatfirman Glimstedt har sedan 2014 samarbetat med den ideella föreningen Womengineer, som arbetar mot målet att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Womengineers mål är att inspirera och motivera unga kvinnor att söka sig till ingenjörsutbildningar. I dagsläget är fyra av fem utexaminerade ingenjörer män.

Enligt Glimstedt är samarbetet ett sätt att arbeta för ett mer jämställt samhälle.

Lundaprojekt i kölvattnet av metoo

Lunds universitet startar ett forskningsbaserat projekt, Tellus, i syfte att stärka det förebyggande arbetet för att förhindra sexuella trakasserier vid universitetet. Projektet görs i etapper och projektgruppen består av personer med kompetens inom juridik, arbetsmiljö, psykologi och sexu­ell hälsa. Universitetets rektor har avsatt 6 miljoner kronor för projektet som startar i vår och avslutas 2020.

Agnes Hammarstrand blev advokaternas advokat

Agnes Hammarstrand på Advokatfirman Delphi är den advokat som advokaterna helst skulle anlita i ett affärsjuridiskt ärende. Det visar tidningen Legally yours årliga omröstning Advokaternas advokat. Hammarstrand är den första kvinnan som röstats fram, och även den yngsta som hittills fått titeln.

Agnes Hammarstrand är del­ägare på Delphis kontor i Göteborg och leder en verksamhetsgrupp specialiserad inom it, digitalisering, dataskydd, e-handel, konsumenträtt och marknadsrätt. Agnes Hammarstrand är i dag känd som en av landets främsta advokater inom it och digitaliseringsfrågor. Hon har tidigare mottagit utmärkelsen ”Client Choice Award”, där bolags- och chefsjurister utnämner de bästa advokaterna.

I ett pressmeddelande säger Agnes Hammarstrand att utmärkelsen betyder mycket för henne och för hela byrån. Hon tror också att ett skäl till att just hon fått så många röster är hennes och hennes byrås stora engagemang inom jämlikhet och jämställdhet.

Fem vill bli domare i Europadomstolen

Fem personer har anmält intresse för posten som svensk domare i Europadomstolen i Strasbourg. Det rapporterar nättidningen Legally yours. De fem är Thomas Bull, professor och justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen; Clarence Cra­foord, tidigare chef på Centrum för rättvisa där han drivit en rad uppmärksammade mål kopplade till Europakonventionen; Katarina Påhlsson, lagman i Svea hovrätt, tidigare bland annat chefsrådman vid Göteborgs tingsrätt; Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet; Ola Zetterquist, hovrättsråd i hovrätten för Västra Sverige och docent i Europarätt.

Barnadvokat kan få porträtt på Arlanda

Barnadvokaten Anna Ekvall är en av de nominerade när Expressen uppmanar sina läsare att rösta fram nästa Stockholmsprofil som ska få sitt porträtt i ankomsthallen på Arlanda flygplats.

Advokat Anna Ekvall driver sin egen advokatbyrå inriktad på barnjuridik. Hon är nominerad till Folkets val, tillsammans med bland andra författaren Malin Persson Giolito och regissören Tarik Saleh.

Nya uppdrag, priser och anslag

  • Johan Hirschfeldt har av juridiska fakulteten vid Uppsala universitet tilldelats von Matérns premium.
  • Advokat Jan E. Frydman har fått sitt uppdrag som speciell rådgivare till EU-kommissionären Cecilia Malmström förlängt med en fjärde period.
  • Juristen och människorättsförsvararen Lottie Cunningham Wren, Nicaragua, tilldelas 2018 års stipendium på 50 000 kronor av Stiftelsen Anna Dahlbäcks Minnesfond.
  • Lena ten Hoopen blir hedersdoktor vid juridiska fakulteten vid Stockholms universitet. Lena ten Hoopen är författare och journalist.
  • Henrik Bellander, Uppsala universitet, Erik Björling, Göteborgs universitet, Yaffa Epstein, Uppsala universitet, och Niklas Selberg, Lunds universitet, är 2018 års Ragnar Söderbergforskare i rättsvetenskap. 
  • Therése Fridström Montoya, Uppsala universitet, och Mosa Sayed, Uppsala universitet, har beviljats Ragnar Söderbergprojekt i rättsvetenskap.
  • Crafoordska stiftelsen har beviljat juridiska fakulteten vid Lunds universitet sju miljoner kronor för utvecklingen av en ny forskningsmiljö i health law.
  • David Ackebo har utsetts till ny delägare i Hannes Snellman.
  • Peter Näslund tillträder som ny managing partner på Advokatfirma DLA Piper från och med den 1 maj.