search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Notiser aktuellt

Debatt kring nämndemannasystem

Nämndemannasystemet i svenska domstolar har återigen skapat debatt, med anledning av en friande dom i Solna tingsrätt. Det uppmärksammade målet rör en misshandel där domaren och en nämndeman ville fälla den tilltalade mannen, men eftersom de två andra nämndemännen ville fria mannen blev röstningen oavgjord och utgången därmed friande. I domskälen, som har bestämts av de två nämndemän som ville frikänna den tilltalade, värderar domstolen bevisningen på ett sätt som strider mot principerna för bevisvärdering i svensk rätt, enligt flera jurister som har kommenterat domen. Bland annat skriver domstolen i domskälen att den tilltalade mannens familj ”verkar vara en bra familj” i motsats till måls­ägandens familj, och att det har betydelse för bedömningen av skuldfrågan.

Advokatsamfundet har länge varit kritiskt mot det nuvarande nämndemannasystemet där lekmän är jämlika med de lagfarna domarna samt det faktum att nämndemännen utses från de politiska partierna.

Anne Ramberg sa till Expressen att hon vill se ett röstsystem där nämndemännen i stället för en individuell röst, som de har i dag, får en kollektiv.

– På så sätt kan de inte rösta över juristdomaren. Det tycker jag vore lämpligt. Som det ser ut i dag är det inte ändamålsenligt, sa Ramberg.

Även advokat Bengt Ivarsson, tidigare ordförande i Advokatsamfundet, uttalade sig i flera medier angående nämnde­mannasystem.

– Jag tycker att Morgan Johansson ska se till att tillsätta, gärna en parlamentarisk kommitté, som ser över nämndemannasystemet och som har som direktiv att ta bort den partipolitiska kopplingen, sa Ivarsson till Aftonbladet.

Affärsvärlden (5/2018) porträtterar advokat Olle Kullinger

som tillsammans med Hans Strandberg ”bildar en duo som försvarar näringslivets toppar i trubbel”.

”Se till att synas då och då”

sa Viktor Banke i förra numret av Advokaten kring marknadsföring av sig själv. Sedan dess har han bland annat synts och omskrivits i tidningen Resumé.

”Det är inte juridiken som är krånglig, utan människorna”

Advokat Annika Elmér till Dagens Nyheter (11/3) om att inga fall om sexuella trakasserier har nått Arbetsdomstolen sedan metoo startade.

Annons
Annons