search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

De spännande möjligheterna kommer oförhappandes

Det är viktigt att göra aktiva val! Det var ett av advokat Lena Frånstedt Lofalks råd till juriststudenterna.

Ett 50-tal kvinnliga juridikstudenter från Uppsala och Stockholms universitet lyssnade intresserat när Lena Frånstedt Lofalk föreläste om utmaningar och glädjeämnen i advokatyrket och gav råd för yrkeskarriären. Arrangemanget var ett samarbete mellan Advokatsamfundet och Women’s Career Network.

Lena Frånstedt Lofalk betonade att en av hennes ledstjärnor i arbetslivet, och privat, har varit att göra aktiva val.

– Det innebär att fundera på vart man vill och försöka gå åt det hållet, sa hon.

Lena menar inte att man ska göra en karriärplan och följa den till punkt och pricka. Men man ska ha en uppfattning om vad man vill, så att man kan gripa möjligheten när den dyker upp.

– De spännande möjligheterna dyker inte upp när man planerar det. De kommer helt oförhappandes! Det gäller att vara uppmärksam på när möjligheterna yppar sig, sa hon.

Det är också viktigt att våga förändra när någonting inte är så bra, och göra ett nytt aktivt val.

Lena berättade om en avslutningsmiddag i ett mentorprojekt för unga kvinnliga studerande. Det stora samtalsämnet var: Vilket jobb ska man välja, så att det passar med att ha familj och barn?

– Vi trodde inte att det hade varit samma samtalsämne om det hade varit manliga adepter.

Lena och den andra mentorn gav båda samma råd: Välj det du tycker är roligt nu. Om det inte passar en förändrad livssituation – välj om! Det gäller att gilla det man gör just nu.

Advokatyrket kan vara tufft, förklarade Lena.

– Vi advokater konkurrerar alltid med tillgänglighet för klienterna, som många gånger har bråttom. Kan man inte ställa upp på det, går det inte att arbeta i yrket, konstaterade hon.

Hur gör man då när man får småbarn? Lena berättade om den lösning hon hade hittat och som oftast fungerade: Hon delade upp arbetet i ett dagspass på kontoret, fram till exakt klockan 17.00, och ett kvällspass hemma. En kväll i veckan stannade hon kvar och arbetade på kontoret. På så vis kunde hon äta middag med barnen och lägga dem – sedan kunde kvällspasset börja.

En annan ledstjärna för Lena är att man ska välja sin chef.

– Har man en dålig chef, ska man byta chef eller byta arbetsplats! sa hon.

Bland det absolut roligaste Lena har gjort var att starta en ny advokatbyrå, Kanter Advokatbyrå. När man får bygga upp en byrå från början, har man möjlighet att sätta sina egna värderingar och bygga den på det sätt man själv vill.

– När vi startade byrån, var en av våra tankar att man inte ska behöva arbeta jämt. Det är klart att det under perioder är hårt tryck och då får alla ställa upp, men det viktiga är att det inte är så jämt. Det försöker vi hantera genom att vara tillräckligt många. Vi tycker att man blir en bättre advokat, om man har ett liv vid sidan om också, sa hon.

Lena rekommenderade att man gör due diligence på den advokatbyrå som man funderar på att börja arbeta på, så att man vet vilken man ska välja.

Lena Frånstedt Lofalk ville framför allt framhålla två egenskaper som kännetecknar en bra advokat: Att ha förmågan att sätta sig in i klientens situation och att ha energi att genomföra det man har identifierat som klientens problem och hjälpa klienten hela vägen fram.

Souléf Sellidj från Advokatsamfundets kansli informerade om vilka krav som ställs på den som vill bli advokat och vad man bör tänka på inför sin inträdesansökan till samfundet, och Pernilla Björklund från Women’s Career Network berättade om nätverkets arrangemang och mentorprogram.

Magnus Andersson
Annons
Annons