search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Sänkta resebudgetar drabbar norska advokater

Advokater på den norska glesbygden har fått minskad ersättning för tidsspillan för resa och förväntas i stället arbeta under resan. Kåren menar dock att det är omöjligt på grund av sekretess och tystnadsplikt.

Flera norska domstolar har fått sänkta resebudgetar de senaste åren, alltså i möjligheten att ersätta tidsspillan för resa. Det har fått stora konsekvenser för advokater verksamma på glesbygden, skriver den norska tidningen Advokatbladet.

Justitiedepartementet har i ett brev till Advokatforeningen påpekat bland annat att kontorskostnaderna i glesbygden är lägre än i städerna och att advokater i dag i större utsträckning än tidigare har möjlighet att arbeta under resan.

Advokat Lilli Marie Brimi, ledamot i Advokatforeningens huvudstyrelse, menar att flera advokater är starkt kritiska till departementets argumentation.

– Advokaterna är helt oförstående till att regeringen utgår från att det är möjligt att arbeta när de reser. På tåg, flyg, buss eller båt är det omöjligt på grund av sekretess och tystnadsplikt. Och det är naturligtvis omöjligt att arbeta medan man kör bil, säger hon till Advokatbladet.

Johan Persson
Annons
Annons