search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Notiser bransch

Nya chefer utsedda för HD, HFD och Svea hovrätt

Regeringen utnämnde den 1 februari hovrättspresident i Svea hovrätt och ordförande i Högsta domstolen respektive Högsta förvaltningsdomstolen. Nuvarande riksåklagare Anders Perklev efterträder Fredrik Wersäll som president för Svea hovrätt. Justitierådet Anders Eka har utnämnts till ordförande i Högsta domstolen och Helena Jäderblom tar över som justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.

Steen och Hedberg bland årets supertalanger

Två advokater finns med på Veckans affärers lista över Sveriges 101 supertalanger 2018: Johan Steen och Emil Hedberg. Johan Steen är delägare på White & Case och, enligt listan, ”en av de mest aktiva nordiska M&A-juristerna genom tiderna”. Emil Hedberg är del­ägare på advokatbyrån Hamilton och arbetar inom kapitalmarknad, publik M&A och bolagsrättslig rådgivning.

Ivarsson hänger på samfundet

Ett porträtt på advokat Bengt Ivarsson, Advokatsamfundets ordförande 2013–2017, hänger numera hos samfundet på Laboratoriegatan i Stockholm, precis som alla andra tidigare ordförande. Porträttet på Ivarsson är målat av konstnären Lars Vilks.

Jan Ramberg ur tiden

Jan Ramberg avled den 28 januari i år i en ålder av 85 år. Ramberg tog sin juristexamen vid Uppsala universitet 1955 och arbetade som advokat i 15 år, innan han 1970 blev professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Han var specialiserad inom avtalsrätt, köprätt och transporträtt.

Advokat-SM i fotboll spelas i augusti

Den 31 augusti avgörs advokat-SM i fotboll för åttonde gången på Östermalms IP och Stockholms stadion. ­Inbjudan har skickats ut till de byråer som har förtur att anmäla sig till turneringen, men samtliga är välkomna att anmäla sitt intresse. Omkring 450 anställda vid advokatbyråer deltog 2017.  Advokatfirman Törngren Magnell och Lindahls är regerande mästare i dam- respektive herrklassen.

Nya uppdrag och priser

  • Anders Thornberg, tidigare generaldirektör för Säpo, har utsetts till ny rikspolischef. Hans företrädare Dan Eliasson har utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
  • Lena Lindgren Schelin har utsetts till ny generaldirektör för Datainspektionen. Hon är doktor i processrätt och har tidigare varit chefsjurist och chef för rättsenheten vid Ekobrottsmyndigheten.
  • Ragnar Palmkvist, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och tidigare chefsjurist på Advokatsamfundet 2000–2006, har utnämnts till hovrättslagman i Svea hovrätt. Palmkvist är för närvarande ordförande i den uppmärksammade rättegången om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017, som pågår i tingsrätten.
  • Professor Jessika van der Sluijs är ny dekan för juridiska fakulteten vid Stockholms universitet. Hon efterträder Jonas Ebbesson som slutade som dekan vid årsskiftet.
  • Åsa Righard, advokat på Gulliksson i Malmö, är ny medlem i International Trademark Associations utskott för nya frågor.
  • Regeringen har utnämnt advokaten Anders Gustavsson att vara hyresråd i Hyres- och arrendenämnden i Västerås.
  • Göteborgsadvokaterna Emil Winkler och Peter Hummelblad har startat ny gemensam byrå, Crown Entertainment Law. De har tidigare arbetat på Wåhlin advokatbyrå.
  • Johan Stern är sedan årsskiftet ny managing partner för Ramberg. Stern har arbetat på byrån sedan 2010.
Annons
Annons
Annons