search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Johan Eriksson har skrivit handbok

Advokat Johan Eriksson, aktuell som försvarare åt den terrormisstänkte Rakhmat Akilov, tog rättegångsledigt i september förra året för att färdigställa den nyutkomna boken Handbok för försvarare. Boken kommer att användas på Advokatsamfundets kurser.

Vad för slags tips bjuder boken på?

– Det finns inte mycket att läsa om det praktiska hantverket att vara försvarsadvokat. Därför har jag länge umgåtts med idén, och även arbetat med projektet, att skriva en bok med praktiska tips för försvarsadvokater. Jag bjuder så frikostigt jag bara kan på de erfarenheter jag samlat på mig under mina år som försvarsadvokat och föreläsare. Boken berör i stort sätt alla moment i för­svararrollen.

Vilken är det största bristen du ser bland kollegor du möter i rätten?

– Genom mitt föreläsande tillsammans med utländska kollegor har jag sett att svenska advokater ligger långt efter när det gäller exempelvis förhörsteknik. Detta är naturligtvis ledsamt men också utmanade eftersom vi har en stor utvecklingspotential. Jag har också roat mig med att jämföra lite med utbildningen för de engelska barristerna för att belysa skillnaderna i utbildning och kanske puffa för ett bättre utbildningssystem för process­advokater i framtiden.

Vad känner du själv att du fått ut av att formulera dessa tips?

– Att skriva boken har varit oerhört lärorikt och roligt eftersom jag verkligen tvingats fundera på de olika momenten i arbetet. Det mesta i boken har jag dessutom härmat av andra skickliga kollegor vilket tvingat mig till att tänka tillbaka på en massa processer jag deltagit i. Jag har också haft stor nytta av allt jag lärt mig från intresserade advokater som delat med sig av egna erfarenheter vid alla kurser jag hållit.

Annons
Annons
Annons