- Fokus
Google-annonsering – bra eller dåligt?
Åsikterna går isär om Google-annonsering. ”Bortkastade pengar” eller ”Jättestor effekt”?
Om man ska tro den stora advokatundersökningen som gjordes förra året, och som det skrevs om i förra numret av Advokaten, så har 35 procent av landets advokatbyråer inriktning på humanjuridik. Det motsvarar knappt 700 byråer som – bortsett från geografi – konkurrerar om samma så kallade vanliga människors juridik. Samma undersökning visade att 85 procent upplever betydande eller viss konkurrens från andra svenska byråer.
Så vad gör byråerna för att sticka ut?
Undersökningar omnämnda i diverse webbtidningar talar om att nästan 90 procent av den svenska befolkningen söker efter en vara eller tjänst på en internetsökmotor innan de köper. Om vi antar att samma sak gäller för juridiska tjänster, kan det därför finnas ett värde av att synas så högt upp som möjligt bland resultaten vid sökningar i sökmotorer.
När Advokaten googlar på ordet advokat följt av städerna Stockholm, Göteborg och Malmö kan vi konstarera att flera byråer använder sig av metoden, och att det är en byrå som dyker upp högt upp bland resultaten i samtliga fall – Zeijersborger & Co.
Gertrud Zeijersborger, som är vd på den privatjuridiska advokatbyrån med delvis samma namn som hon har, har lång erfarenhet av CRM, relationsmarknadsföring och försäljning.
– Vi arbetar inte med sökordsoptimering per se, att vi hamnar högt upp är snarare en konsekvens av strategiskt arbete med hemsida, sociala medier och andra kommunikationskanaler, säger hon.
Zeijersborger vill inte dela med sig av byråns marknadsföringsstrategi, men säger att ren sökordsoptimering är ett kostsamt och ganska ineffektivt sätt att bedriva marknadsföring på, speciellt för mindre advokat- och juristbyråer som slåss på ett trångt fält.
– Ofta saknar byråer intresse eller resurser att aktivt marknadsföra sig vilket gör att sökordsoptimering eller Google-annonser känns lockande, men att få ett klick på Google betyder inte att man får en klient, säger Gertrud Zeijersborger.
Är även ett klientperspektiv
Google erbjuder en annonsering bredvid sökmotorns sökresultat när någon söker efter de produkter och tjänster som exempelvis en advokatbyrå erbjuder. Byrån betalar enbart när någon klickar och besöker advokatbyråns webbplats. Men frågan är hur många klick som leder till en klient?
Martin Cullberg testade såväl Google-annonsering som sökmotorsoptimering för några år sedan, men menar att det gav långt från önskad effekt och ”är bortkastade pengar”.
För att höra oss för bland fler om annonsmetoden googlar vi på ”bra advokat i Malmö”. Allra överst hamnar en annons som leder oss till brottmålsadvokat Markus Bergdahls hemsida. Han har kontor i Malmö och Helsingborg och betalar ”några tusenlappar i månaden” för Google-annonseringen.
– Jag har tidigare marknadsfört mig på bussarna i Malmö och Helsingborg, men det fungerade inte särskilt väl. Jag tror inte de traditionella annonsplatserna är de bästa om man är brottmålare. Folk är som mest brottsaktiva i åldrarna 15–30, och då får man fråga sig i vilka forum den gruppen håller hus. Det är på internet, säger han och tillägger:
– Det handlar, vid sidan om marknadsföring för våra privata företag, också om ett klientperspektiv. För att folk ska få hjälp på rätt sätt måste ju vi berätta om vad vi är specialister inom.
Markus Bergdahls uppfattning är att annonseringen har positiv effekt för verksamheten, men han menar precis som Gertrud Zeijersborger att ett klick på annonsen inte betyder att man får en klient.
– Det handlar om att tänka till kring annonsen och sökorden, så att de som klickar vet exakt vad du arbetar med – och inte arbetar med. För jag har fått en del samtal från folk genom Google-annonseringen, som jag då får betala för, som tror att jag arbetar med en annan inriktning än jag gör.
Positiva erfarenheter av Google
David Massi som driver Advokatbyrån Massi i Stockholm menar att annonseringen i sökmotorn i Google är väldigt effektiv. Byrån har ett konto som de aktiverar – och syns högt upp bland resultaten vid sökningar – när byråns anställda har lugnare inflöde av uppdrag än önskvärt.
– Det får en jättestor effekt. Vi märker omedelbart att det ringer betydligt mer till byrån när vi aktiverar annonseringen jämfört med när den är avstängd. Min uppfattning är att den vars vänner inte kan rekommendera någon advokat i stället googlar, och väljer den som syns överst, säger han.
Massi betonar dock att det är viktigt att granska resultatet av de valda sökorden för att se vilka som hjälper byrån att nå annonseringsmålen, att helt enkelt göra en sökordsdiagnos och försöka optimera sökordens kvalitetsresultat.
– Ägnar man det tid och energi och har valt rätt sökord tror jag att det är ett jättebra verktyg för mindre byråer som är svårt att misslyckas med. Sedan hjälper det säkerligen att byråns namn förekommer då och då i olika sammanhang, och att verka på den stora Stockholmsmarknaden, säger han.
Egenproducerade Youtube-klipp
Förutom att David Massi dyker upp i tv då och då har han sedan våren 2017 Youtube-kanalen Advokatsnack! där han varje vecka informerar om brottmålsprocessen. Klippen, som han producerar och klipper själv, har haft tusentals tittare.
– Det som fick mig att börja var min son, som själv har en Youtube-kanal. Han tyckte att jag också skulle ha en kanal där jag pratade om juridik. Och det här var under period då jag läst väldigt mycket felaktigheter och missuppfattningar som figurerade om diverse domar. Jag tyckte helt enkelt att det fanns ett behov att sprida kunskap, vilket jag tycker är ett ansvar vi advokater har, säger David Massi.
Efter några månader visade det sig även att klippen som han publicerade hade en väldigt positiv effekt på David Massis advokatverksamhet.
– Allteftersom tittarsifforna och spridningen av klippen ökade blev det ganska tydligt ett inflöde av klienter som uttryckte att de sett mina klipp och att det var därför de ringt mig. Och framför allt ett inflöde av uppdrag på grund av ryktet om att jag har en Youtube-kanal. Kompisar till dem som sagt att de sett mina klipp och tycker att jag verkar veta vad jag snackar om, säger han och tillägger:
– Oavsett om man väljer att marknadsföra sig tror jag att man måste göra det helhjärtat och vara ärlig i sin marknadsföring av hur man är som byrå, person och advokat för att uppnå bästa möjliga effekt.
FAKTA: SEO
Sökmotorsoptimering, SEO, är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att synas så högt upp som möjligt. Eftersom rangordningen av webbsidor sker automatiskt genom algoritmer kan man försöka att till webbplatsägarens fördel optimera den bedömning av en webbsida som sökmotorerna gör genom att genomföra ändringar i de faktorer som algoritmerna tar hänsyn till.