- Aktuellt
”Domarna fungerar som åklagarnas medhjälpare”
Georgiska domare går fortfarande åklagarnas ärenden. Men advokater fängslas inte för sitt människorättsarbete på samma sätt som för några år sedan, enligt advokat Zaza Chatiasjvili. Förra året fick han den europeiska advokatorganisationen CCBE:s människorättspris för sitt stöd till förföljda georgiska advokater.
Advokat Zaza Chatiasjvili avgick som det georgiska advokatsamfundets ordförande i december 2017. Under sina åtta år på ordförandeposten såg han till att 157 advokater som fängslats på politiska grunder frigavs.
Vilken betydelse har priset?
– Jag är så stolt. För mig som människorättsaktivist är det som när en skådespelare vinner en Oscar. Priset ger mig ännu mer kraft att försvara georgiska advokater och medborgares rättigheter. Men priset stärker inte bara mig utan alla landets människorättsadvokater, säger Zaza Chatiasjvili när vi träffas i det georgiska advokatsamfundets lokaler i Georgiens huvudstad Tbilisi i början på januari.
Hur är det att arbeta som advokat i Georgien?
– Det är farligt att arbeta som advokat i alla länder som inte är demokratier. Georgien är en före detta sovjetrepublik, där demokratin inte är helt utvecklad. Situationen för landets advokater är svår, men det var värre under Micheil Saakasjvilis tid vid makten (2004–2013). Då fängslades 157 advokater av politiska skäl. Advokater som försvarade regimkritiker sågs som statens fiender och kunde gripas efter en rättegång. När jag blev advokatsamfundets ordförande i december 2009 började jag kämpa för att de fängslade advokaterna skulle släppas. Jag väckte opinion i georgiska medier och protesterade mot fängelsedomarna runt om i Europa. Det gav resultat och samtliga advokater släpptes till slut.
– I dag sitter tre av landets 4 700 advokater i fängelse, men de har inte gripits på grund av sin advokatverksamhet. Advokater förföljs och misshandlas inte längre till följd av sitt arbete.
Hur du hotats på grund av ditt människorättsarbete?
– Jag berättade för journalister att Saakasjvili inte var någon demokrat utan att hans regering förföljde och torterade oliktänkande. Som representant för landets samtliga advokater lyssnade många på mig och Saakasjvili insåg att han kunde få problem med att bli omvald. Jag fick då motta hot om att jag skulle gripas om jag inte slutade kritisera regeringen. Jag blev också erbjuden en miljon euro om jag avstod från att bli advokatsamfundets ordförande 2010. Men då kallade jag till en presskonferens och berättade om erbjudandet. Jag är förvånad över att jag fortfarande är vid liv med tanke på hur många aktioner jag genomförde mot den förra regeringen.
Vilket är det störta problemet med att vara människorättsadvokat i Georgien i dag?
– För advokater är det största problemet att domstolarna inte är oberoende utan styrs av åklagarna. Alla har enligt Europakonventionen rätt till en rättvis rättegång. Men här fungerar domarna som åklagarnas medhjälpare. När staten är part i ett mål vinner staten alltid. Under sovjettiden betraktades åklagaren som kung, den mentaliteten finns kvar i Georgien.
Vilket är det största människorättsproblemet i landet?
– Det största problemet är att polisen misshandlar nästan hälften av alla som grips. Tortyren har inte upphört. Åklagarmyndigheten gör visserligen en utredning av misshandeln, men hittar aldrig någon skyldig. Vi skulle behöva en oberoende förundersökningsinstans, som varken styrs av åklagare eller polis utan enbart är underordnad parlamentet.
Hur ser du på framtiden för mänskliga rättigheter i Georgien?
– Det finns många starka människorättsorganisationer i Georgien. Vi har internet och fria medier. Men det kommer att ta minst 50 år innan den sovjetiska mentaliteten, som kännetecknas av en vilja att behålla makten med alla medel och förtrycka oliktänkande, har tvättats bort och mänskliga rättigheter respekteras på samma sätt som i Västeuropa.
Kamilla Kvarntorp