search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Advokatdagarna

Yrket kommer först för prisad advokat

Advokatsamfundets pris för framstående insatser inom advokatyrket tilldelades i år advokat Peter Danowsky. Trots att han egentligen läste juridik för att bli politiker eller möjligen journalist har Danowsky aldrig ångrat sitt yrkesval.

– Jag har ju varit på advokatbyrå sedan 1976, så det är det enda riktiga yrke jag har haft. Att Advokatsamfundet tycker att jag har varit framstående, det känns stort, konstaterar advokat Peter Danowsky.

Han tillägger att Advokatsamfundet alltid har varit viktigt för honom, vilket gör stoltheten ännu större.

Tidskriften Advokaten möter Peter Danowsky i ett konferensrum på sjunde våningen, med utsikt över takåsarna i City och Jakobs kyrka.  Byrån, Danowsky & Partners, grundade Peter Danowsky år 1993. Flera av de första biträdande juristerna som anställdes då har förblivit byrån trogna och är i dag delägare, en av dem också managing partner.


Advokat Peter Danowsky. Foto: Carl Johan Erikson

Från början valde Peter Danowsky att läsa juridik mycket för att han såg det som en bra grund för politiskt arbete. Advokatyrket lockade inte. Peter Danowskys pappa var advokat, arbetade ensam på byrån och verkade egentligen aldrig trivas med sitt arbete. Det avskräckte.

Men tillfälligheter gjorde att Peter Danowsky ändå kom att följa i faderns fotspår. Nu, 45 år efter juristexamen, verkar han fullständigt nöjd med sitt yrkesval. Trots uppnådd pensionsålder har han ännu inga planer på att trappa ner eller sluta. Det är helt enkelt för stimulerande att arbeta som advokat. 

– Den roligaste arbetsuppgiften har nog varit, och är, processer: att vara i rätten, ha koll på fakta, hålla ett bra förhör, få till det i en plädering, hitta det som man känner att ”nu sa jag något som var precis på pricken”.

Peter Danowsky får Advokatsamfundets pris bland annat för sitt engagemang för klienterna och för sin stora bredd som advokat. Och just bredden är något han själv uppskattar i sitt långa yrkesliv.

– Jag hade förmånen att få börja hos en advokat, Göran Luterkort, som hade ett väldigt intensivt och personligt förhållande till sina uppdrag. Han tog stort och smått, och han gjorde det alltid med engagemang. Så jag kom igång hos Göran med att få inblick i väldigt många olika rättsområden, berättar Peter Danowsky.

Göran Luterkort var vid den tiden Sveriges ledande medierättsadvokat, vilket också var anledningen till att ­Peter Danowsky sökte sig till honom. På köpet fick Peter Danowsky ett förhållningssätt till advokatyrket som han i dag värdesätter. 

– Göran Luterkort var ju då – och är fortfarande – snabbtänkt, beläst, kulturintresserad och väldigt road av advokatyrket.  Allt det som var värdefullt för honom var något som jag i början anade skulle vara värdefullt för mig, förklarar han.

Under hela sin karriär har Peter Danowsky haft medierättsliga frågor som ett stort intresse. Många av hans ärenden inom tryck- och yttrandefrihetsområdet och upphovsrätten har fått stora rubriker i tidningarna, som processen mot Pirate Bay, där Peter Danowsky företrädde skivbolagen. Genom åren har han varit ombud i processer av mycket blandat slag – just nu till exempel Girjas-målet och HQ-målet – och det har också blivit allt fler skiljemannauppdrag, en uppgift som Peter Danowsky trivs mycket bra med.

Peter Danowsky är en advokat som ofta syns och hörs i debatten, så också när Advokatsamfundets roll och arbetssätt diskuterats. Synpunkterna är, menar Danowsky, ett uttryck för hans engagemang och känsla för samfundet. Även här har tiden hos Göran Luterkort präglat Peter Danowsky. Luterkort var ordförande i samfundet när Peter Danowsky började hos honom, och det blev helt naturligt för den då biträdande juristen att också intressera sig för Advokatsamfundets göranden.

1985, då han bodde och arbetade i Uppsala, valdes Peter Danowsky in i Advokatsamfundets huvudstyrelse. Första styrelsemötet blev minnesvärt – Danowsky missbedömde trafiken mellan Uppsala och Stockholm, kom för sent och fick smyga in till sin plats längst ned i styrelserummet. 

Under åren 1999–2002 var Peter Danowsky ordförande i Stockholmsavdelningen och 1999–2004 ordförande i redaktionskommittén för tidskriften Advokaten. Han arbetade också med att ta fram frågorna till den första advokatexamen och han har varit både censor och examinator vid advokatexamen.

Arbetet inom Advokatsamfundet har bidragit starkt till att forma Peter Danowskys identitet som advokat, menar han själv.

– Om jag får frågan ”Vad är du?” så är det naturliga svaret för mig och säkert för många andra advokater ”advokat”. Det finns många andra svar: jag är man, jag är pappa, jag är vit, jag är jude … Men det svar som kommer först är yrket. Och samfundet bidrar till känslan av att ingå i en samhällsfunktion som är viktig. Advokater har sin plats i rättsordningen, och rättsordningen är fundamentet för ett välfungerande samhälle, summerar Peter Danowsky.

Advokatsamfundets pris instiftades i samband Advokatsamfundets 125-årsjubileum 2012 och utdelades i år för sjätte gången.

Personligt

Familj: Gift med Lotti, läkare. Två vuxna barn, två vuxna bonusbarn och sammanlagt sex barnbarn från barn och bonusbarn.

Läser just nu: Läste igår ut John Williams bok Butcher’s crossing. ”Fullständigt lysande bok!”

Favoritapp: Bank-ID.

Favoritplats: Stockholm, särskilt Södermalm. “Här bor jag och jag trivs väldigt bra.”

Kör: Har just köpt en ny bil, en Mercedes. ”Den förra hade jag i 14 år. På den tiden hade den gått drygt 6 000 mil. Så jag kör inte så mycket.”

Ulrika Öster
Annons
Annons