search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Uppropet #medvilkenrätt vittnar om tystnadskultur

Tusentals kvinnliga jurister stödjer i uppropet #medvilkenrätt de kvinnor som vittnar om en tystnadskultur och sexuella trakasserier inom juristbranschen.

Svenska Dagbladet publicerade den 15 november ett upprop undertecknat av 4 445 kvinnliga jurister som stödjer de kvinnor som vittnar om en tystnadskultur och sexuella trakasserier i branschen. Flera av Sveriges största advokatbyråer har haft problem internt med sexuella trakasserier och ofredanden, uppgav de för tidningen.

Advokatsamfundet har under hösten 2017 genomfört en enkätundersökning bland advokater och biträdande jurister där 5 procent uppgav att de utsatts för sexuella trakasserier under året. Svarsfrekvensen var dock bara 37 procent. 2012 svarade 3 procent att de utsatts för sexuella trakasserier.

– Det är bedrövligt att läsa redogörelserna för vad unga kvinnor inom olika branscher tvingas utstå. Det är givetvis inte acceptabelt. Men jag tror att uppropet kan leda till att tysthetskulturen både hos organisationer och företag och bland kvinnor upphör, att man vågar redovisa det man har utsatts för. Det är en förutsättning för att kunna göra någonting åt det, säger Anne Ramberg.

Advokatsamfundet har genomfört en kompletterande enkätundersökning om sexuella trakasserier som enbart riktar sig till kvinnliga advokater och biträdande jurister (Läs mer här). Samfundet kommer dessutom att ta upp frågan om sexuella trakasserier inom ramen för den fortlöpande dialog som de har med advokatbyråerna.

Under den senaste tiden har en lång rad branscher haft liknande upprop mot sexuella trakasserier. metoo, eller #MeToo, är en så kallad hashtag som skapades i sociala medier för att uppmärksamma sexuella trakasserier mot kvinnor. Det startade i oktober 2017 när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Uppmaningen spred sig sedan snabbt och hashtagen #metoo, skapades. I Sverige jämfört med andra länder har kampanjen blivit särskilt stor.

LÄS MER: 1 av 3 utsatta för sexuella trakasserier
LÄS MER: Advokatsamfundets uttalande om Metoo-uppropet för juristbranschen
LÄS MER: Anne Rambergs ledare "Om obekväma sanningar"
LÄS MER: Christer Danielssons krönika "#medvilkenrätt"

Johan Persson
Annons
Annons
Annons