search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Aktuellt

Nybliven professor vill öppna dörrarna till advokatvärlden

Snart kan advokat Tuomas Lehtinen, delägare i den finländska advokatbyrån Castrén & Snellman, titulera sig professor i advokaträtt. Den första januari tillträder Lehtinen en av tre nyinrättade arbetslivsprofessurer.

Vad innebär professuren rent praktiskt?

– Jag har redan under flera år föreläst i Helsingfors, Åbo och Rovaniemi sådär 50–100 timmar per år. Nu har jag möjlighet att forska och jag har ett rum på universitetet, men det ändrar inte mitt liv så mycket. Men om man ska titta på vad det betyder för advokater i Finland och Norden så tycker jag att det visar respekt för oss alla. Det har inte funnits så mycket forskning om advokater och vad vi gör. Bilden av advokater är att vi är gubbar och tjejer med näsan i vädret som tar dina pengar. Professuren visar att advokater är något mer och annat än så.

Du är sedan tidigare jur. dr och docent. Vad är det som lockar inom den akademiska världen?

– På advokatbyrån har vi i princip ganska bråttom varje dag och varje timme. Det finska ordet för advokat, asianajaja, blir direkt översatt till svenska sakförare. Det beskriver vad vi gör dagligen. I den akademiska världen har man tid och får själv finna frågorna att gå in i. De kommer inte utifrån. Värderingarna i den akademiska världen lockar också. I advokatyrket är allt hemligt. I den akademiska världen är det tvärt om. Om man ska visa där att man kan något eller förstår något så måste man göra det offentligt och öppet.

Kan du bidra till att göra advokatvärlden lite mindre hemlig med din forskning?

– Det kan vara på det viset. Om man så öppnar dörren till advokatbyrån och visar vad vi håller på med kanske människor bättre förstår varför vi advokater har hemligheter. Det skulle också vara intressant att forska om vilken information som verkligen behöver vara hemlig.

Det är relativt ovanligt att verksamma advokater också forskar. Vad kan din advokaterfarenhet tillföra till akademin?

– Om man tittar på advokatbyråvärlden och den akademiska världen så finns det inte så mycket samarbete mellan dem. Jag vill inte ta business till den akademiska världen, men jag tycker att det är bra om akademin känner till den problematik som vi advokater håller på med varje dag. På samma sätt behöver advokatbyrån den akademiska världens hjälp då och då. Där kan man titta på olika samarbetsformer.

Du ska kombinera professuren med fortsatt advokatverksamhet. Kan kopplingen till forskarvärlden tillföra något till din advokatpraktik tror du?

– Det kan hjälpa till på många sätt, eftersom advokatvärlden på ett sätt är fångad i den här businessvärlden. På universitetet kan man titta på frågor utan att man direkt tjänar pengar på det. Nu stämmer det ju inte riktigt att det bara är pengar som avgör för advokater. Men advokater har, precis som de flesta branscher, svårt att titta på sig själva utifrån. Den akademiska världen ger instrument och tid för det.

Har du redan nu några spännande frågeställningar som du vill gräva ner dig i som forskare?

– Jag tycker att lojaliteten är intressant. I advokatvärlden måste vi vara lojala med klienten, oavsett allt annat. Men om det finns många klienter som samarbetar, till exempel vid joint ventures, vad innebär då advokatens lojalitetsplikt? Lojaliteten blir mindre tydlig i sådana här förhandlingar. Gränserna för advokatens lojalitet tycker jag är en intressant fråga.

Ulrika Öster
Annons
Annons