search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Fanny Gleiss Wilborg har växlat mellan yrkesrollerna

Var inte rädd för att göra ett nytt val om du inte känner engagemang på den arbetsplats där du är nu! Förändring utvecklar! Det rådet gav advokat Fanny Gleiss Wilborg.

Fanny Gleiss Wilborg har växlat mellan yrkesroller ovanligt många gånger under sin juristkarriär. Efter ett decennium som domare är hon nu åter i advokatyrket.


Advokat Fanny Gleiss Wilborg. Foto: Magnus Andersson

Fanny berättade att vissa kärnvärderingar har varit mycket viktiga för henne i yrkeslivet.

– Det har handlat om att kunna hitta arbetsplatser och arbetsuppgifter som ger engagemang och motivation. Jag tror att många gör saker som är nyttiga på papperet för något som ska hända sedan. För mig har det varit viktigt att alla steg jag har tagit har varit meningsfulla, och jag har varit öppen för att välja olika vägar framåt.

Som juridikstudent tyckte inte Fanny att tingstjänstgöring lät så intressant. Hon sökte ändå och fick notarietjänst– och trivdes från första dagen.

– Det var fantastiskt! Jag möttes av omdömesgilla personer, som bad mig ha en egen uppfattning och åsikt. Det var otroligt utvecklande att på den första arbetsplatsen efter universitet få ta ställning i olika frågor.

Fanny gick vidare till hovrätten, men när fiskalstiden var slut gick hon inte tillbaka för att adjungera i hovrätten, trots att alla omkring henne tyckte att det var ett märkligt val att avstå från assessorstiteln.

I stället började hon i processgruppen på Mannheimer Swartling Advokatbyrå och stannade där i över fem år.

– Det var väldigt roligt att få arbeta som ombud och med skickliga processadvokater.

Därefter var Fanny bolagsjurist på SJ AB. Efter en tid där såg hon en annons där flera rådmanstjänster utlystes. Hon hade börjat sakna domstolen, förstod att det kunde vara tillfälle att använda sina kontakter i domstolsvärlden och sökte.

– Domarnämnden värderade mina erfarenheter som advokat högt, trots att jag inte hade blivit assessor, och jag blev utnämnd rådman.  Och det blev jättebra!

Fanny stannade nästan 10 år, i Stockholms och Nacka tingsrätter och sedan som chefsrådman vid Södertörns tingsrätt.

– I domstolen fick jag ägna mig åt det som är viktigt för mig, att bidra till en process utifrån parternas perspektiv och sträva efter kvalitet och förtroende. Men jag fick inte helt utlopp för mina sidor som visionär och entreprenör. Det fanns en lockelse att starta och bygga någonting eget. Och att ägna mig helt åt kommersiella tvister.

Fanny sa upp sig från chefsrådmanstjänsten. I september i år startade hon Advokatfirman Lundberg & Gleiss, inriktad på skiljedomaruppdrag och kurser, tillsammans med Emilia Lundberg, som också blev advokat på nytt efter en rådmanstjänst.

– Vi bygger något helt eget från början. Vi kan själva definiera vilka vi är, vad vi vill göra och vad vi vill stå för, och det känns otroligt spännande! Det är också viktigt att känna att alla mina olika erfarenheter och steg har varit meningsfulla och att de nu gör att vi kan erbjuda tjänster som är efterfrågade.

LÄS MER: Fanny Gleiss Wilborgs byrå­partner Emilia Lundberg var månadens advokat i Advokaten 8/2017

Magnus Andersson
Annons
Annons
Annons