search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

20 advokater dömda till fängelse i Turkiet

20 turkiska advokater har dömts till mellan 2 och 11 års fängelse för terror­relaterade brott. CCBE har med anledning av domarna skrivit ett öppet brev till ­Turkiets president.

Den 25 oktober dömde en turkisk domstol 20 advokater verksamma i provinsen Konya till fängelse i mellan 2 och 11 år för samröre med den terrorstämplade Gülen-rörelsen som i juli 2016 genomförde ett statskuppförsök i Turkiet. Bland de dömda finns ordföranden för advokatsamfundet i Konya, Fevzi Kayacan.

I slutet av oktober i år hade totalt 1 415 advokater åtalats och 555 frihetsberövats sedan militärkuppförsöket 2016. 59 turkiska advokater har i kölvattnet av kuppförsöket dömts till fängelse för terrorrelaterade brott.

Rådet för de europeiska advokatsamfunden, CCBE, skrev med anledning av de 20 fängelsedömda advokaterna den 16 november ett öppet brev till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. I brevet uppmanar CCBE:s ordförande Ruthven Gemmell den turkiske presidenten att omedelbart släppa alla frihetsberövade advokater.

Johan Persson
Annons
Annons