search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Så nådde Dernestam och Hope toppen

Maria-Pia Hope och Jan Dernestam är i dag managing partners på Sverige två största affärsjuridiska byråer. Ingen av dem hade några som helst planer på det som unga studenter. 

Som ung planerade Jan Dernestam att läsa industriell ekonomi med planen att så småningom arbeta på investmentbank i London. Att han ändå blev jurist kom sig av att han gjorde värnplikt i Kristianstad och för att få inträde till studentnationerna i Lund började han läsa juridik på distans – och tyckte det var oväntat kul.

Hans väg in i byråvärlden gick efter juristexamen i mitten av 1990-talet via en sex månaders praktik på advokatbyrån Lagerlöf & Leman, nuvarande Linklaters, som följdes av tingstjänstgöring vid Stockholms tingsrätt. Han fullföljde dock inte notarietjänsten uatn fick 1997 i stället jobb som biträdande jurist på Mannheimer Swartling.

– Jag själv sökte redan 1994 plats som sommartrainee på Mannheimer Swartling när jag pluggade, men fick inget erbjudande. Så jag brukar säga det till studenter jag träffar att de trots allt inte ska ge upp om att få jobb hos oss bara för att de inte fick en plats som sommartrainee, säger Jan Dernestam.

Drömde om UD och FN

När Maria-Pia Hope läste juridik vid Lunds universitet i början av 1990-talet var hennes plan att göra karriär på Utrikesdepartementet eller inom FN. Men allting ändrades under ett utbytesår i Edinburgh där hon träffade sin blivande make James Hope.

– Kärleken ledde mig till advokatbyråvärlden! Jag och James, som är från Skottland, försökte få ihop två juristkarriärer och kom fram till att London var en bra plats för oss att flytta till, säger Maria-Pia Hope.

Hon fick arbete på Advokatfirman Cederquist i London och tyckte arbetet på advokatbyrå var roligare än hon förväntat sig.

1996 började hon arbeta på Vinge i London där hon senare blev delägare och managing partner. Men efter att ha bott i London i mer än tio år bestämde sig Maria-Pia Hope och hennes man när de fick barn för att flytta till Stockholm 2006.

– En förmån med yrket är att det finns så många olika saker man kan göra under en advokatkarriär. Jag känner att jag har bytt jobb fyra–fem gånger och fått testa på väldigt olika roller. Det har varit utvecklande och roligt, säger Maria-Pia Hope.

Johan Persson
Annons
Annons