search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser Världen

Vitrysk advokat fråntogs sin yrkeslicens

Den vitryska advokaten Hanna Bachtsina fråntogs den 12 september sin advokatlicens av Vitrysslands justitieministeriums attesteringskommitté, enligt organisationen Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter. Hanna Bachtsina har arbetat med flera politiskt känsliga fall och företrädde nyligen en av de åtalade i utredningen om förberedande av massoroligheter som kom till i samband med vårens demonstrationsvåg i Minsk. Hanna Bachtsina var en av 21 vitryska advokater som av justitieministeriet utsetts att genomgå en extra attestering, eller kompetensprov. Enligt Östgruppen fråntogs ytterligare en av advokaterna sin licens.

Den vitryska staten har tidigare i år kritiserats för att undergräva advokaters självständighet då justitieministeriet genomfört spontankontroller av advokater och utöver de obligatoriska prov som organiseras av det vitryska advokatsamfundet ombett ett flertal advokater att göra ett särskilt test i ministeriets regi.

Japansk juristdelegation besökte samfundet

Advokatsamfundet besöktes den 22 augusti av en delegation med japanska försvarsadvokater, företrädare för det japanska advokatsamfundet och professorer i straffrätt. Delegationen togs emot av Advokatsamfundets stf. chefsjurist och internationellt ansvarige, Johan Sangborn. Vid besöket diskuterades bland annat de båda ländernas straffprocessordningar, rätten till försvar, rättssäkerhet och den misstänktes rätt till inflytande under förundersökningen.

17 advokater greps inför rättegång

De två turkiska akademikerna Nuriye Gülmen och Semih Özakça förlorade sina arbeten efter kuppförsöket 2016 och inledde i mars en hungerstrejk för att få tillbaka sina jobb. Ett par veckor senare greps de misstänkta för att ha anknytningar till vänsterpartiet DHKP-C, som Turkiet anklagar för terrorism. Gülmen och Özakça nekar till anklagelserna.

Två dagar innan rättegång skulle inledas den 14 september greps även de åtalades 17 advokater misstänkta för att ha anknytning till DHKP-C, skriver Dagens Nyheter.

– Detta har blivit en taktik, att gripa advokaterna under utredningen så att klienterna står utan försvarare. Vårt arbete har nästan blivit omöjligt, säger en turkisk advokat till DN.

Finlands riksåklagare Nissinen åtalas

Finlands riksåklagare Matti Nissinen åtalas för brott mot tjänsteplikt. Biträdande justitiekansler Kimmo Hakonen har beslutat väcka åtal mot Nissinen, skriver finländska Hufvudstadsbladet. Enligt biträdande justitiekanslern finns det sannolika skäl att misstänka att riksåklagare Nissinen var jävig då åklagarväsendet köpte in program för ledarskapsträning. Programmen köptes av ett företag där Nissinens bror är både majoritetsägare och styrelseordförande.

Matti Nissinen har i förundersökningen bestridit brottsmisstanken om brott mot tjänsteplikt.

Annons
Annons