search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Hårt arbete krossade glastaket

Hårdare arbete än sina manliga kollegor. Det menar Zia Mody, grundare och managing partner på en av Indiens största advokatbyråer, varit nödvändigt för att nå dit hon nått.

Zia Mody placeras regelbundet högt upp på listor över Indiens mäktigaste företagsledare och är grundare och managing partner på en av Indiens största och mest välrenommerade advokatbyråer. Men att som kvinna född i Indien satsa på yrkeskarriär är allt annat än självklart, berättade hon under en föreläsning på Advokatsamfundet.

Landet hamnade 2016 på plats 130 av 155 på världens minst jämställda länder, enligt en rapport från FN:s utvecklingsorgan UNDP. Andelen kvinnor på arbetsmarknaden är knappt 30 procent. Och 48 procent av indiska kvinnor lämnar sina arbeten mitt i karriären för att ägna mer tid åt familjen.

– Jag hade tur som växte upp som dotter i en familj där det inte gjordes skillnad på pojkar och flickor. Min mamma gifte sig och fick barn som ung, och ville på många sätt förverkliga sina drömmar genom mig. När jag ville gifta mig drev hon i stället på mig att flytta utomlands, sa Zia Mody.


Zia Mody. Foto: Johan Persson

Som 19-åring lämnade Indien 1975 för att läsa juridik vid University of Cambridge, följt av en magisterexamen från Harvard Law School. Efter examen arbetade Zia Mody i fyra år på Baker & McKenzie i New York, en av världens största advokatbyråer, innan hon i mitten av 1980-talet bestämde sig för att komma tillbaka till Mumbai.

– När jag kom tillbaka fanns det inga advokatbyråer i Indien. Jag började min karriär i Mumbai som junior barrister vid Bombay High Court. De dagarna var svåra, mycket tuffare än att arbeta på Baker & McKenzie i New York, sa hon.

Zia Mody berättade att hon var i stort sett ensam kvinnlig jurist verksam vid domstolen vid den tiden och ständigt kände att hon ifrågasattes mer än sina manliga motsvarigheter på sin förmåga av såväl äldre jurister som klienter.

– Jag behövde arbeta mycket hårdare än alla mina manliga kollegor. Jag fick inte göra något som helst misstag och lade därför ner massvis med tid på att försäkra mig om att allting var helt korrekt. Det var en jobbig period, men det går att övervinna alla utmaningar.

1995 grundade hon en advokatbyrå med tolv verksamma advokater. I dag har advokatbyrån AZB & Partners i Mumbai omkring 400 advokater och är en av Indiens största och mest välrenommerade byråer. Andelen kvinnor och män på byrån är lika och andelen kvinnliga delägare är omkring 40 procent, vilket är betydligt högre än indiska advokatbyråer i stort.

– Vi ger de kvinnliga medarbetarna stöd vid två avgörande faser i deras karriärer för att de inte ska ge upp den: när de gifter sig och får sitt första barn. Jag talar med dem om mina erfarenheter och vi låter dem gå ner i arbete under en period för att de ska finna balans i sina liv. Det är en investering som går förlorad om vi inte gör det här, sa hon.

När det gäller sin framgång är Zia Mody snabb med att framhålla sin stödjande man samt sin svärmor som avlastat henne mycket under hennes och makens tre döttrars uppväxt.

– Resan har inte varit enkel. Det har varit slitigt och jag har känt skuld över att jag arbetat i stället för att vara med min familj. I slutet av dagen har jag ändå känt att mina tre döttrar kan vara stolta över mig. Men viktigast av allt har varit min man som har stöttat mig, sa hon.

 

FAKTA: Zia Mody i korthet

Född 1956 i Indien och grundade 1995 advokatbyrå AZB & Partners i Mumbai som i dag har 400 verksamma advokater. Placeras regelbundet högt upp på listor över Indiens mäktigaste företagsledare.

Johan Persson
Annons
Annons