search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter
  • Aktuellt

Bodström ny landshövding i Stockholms län

Regeringen har utsett advokat Thomas Bodström till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län. Han tillträder tjänsten den 1 november i år, men öppnar redan för en återkomst till advokatyrket när förordnandet är slut.

Hur kommer det sig att du blev landshövding?

– Jag sökte inte tjänsten som landshövding i Stockholm, utan blev tillfrågad och funderade ganska länge innan jag tackade ja. Det var ett svårt beslut eftersom det innebär att jag behöver lämna advokatbyrån som jag byggt upp och trivs väldigt väl på. Men efter långt övervägande kände jag att advokat kan jag bli igen, men chansen att bli landshövding lär aldrig dyka upp igen.

Vad lockar med uppdraget?

– Jag tycker att samhällsfrågor som till exempel integration, miljö, brottsförebyggande arbete och näringsliv är väldigt intressanta. Att få arbeta med de frågorna utan att det blir partipolitiskt känns som ett stort privilegium. Jag orkar inte med det partipolitiska tjafsandet, det har jag redan gjort. Nu handlar det om att tillsammans med kommuner arbeta mot det som är bäst för Stockholms län. Jag bryr mig inte ett dugg om kommunerna är borgerliga eller socialdemokratiska, det enda viktiga är att vi når bra resultat.

Förordnandet som landshövding sträcker sig till 2023 och innebär att du inte får fortsätta vara advokat. Vad kommer du att sakna med advokatyrket?

– Allt. Mest kommer jag att sakna mötena med klienterna och alla mina advokatkollegor. Det är en väldigt spännande miljö med hög professionalitet där alla står upp för sina klienter i rättssalen, men efteråt är goda kollegor. Jag har fått många vänner inom advokatkåren.

Vad händer med Advokatbyrån ­Thomas Bodström den 1 november?

– Den kommer att övertas av de tre advokater som har varit på den längst: Katja Muturi, Anna Wahlström och Marthin Högsten. Som person fokuserar jag framåt, men det är förstås lite vedmodigt eftersom det är någonting jag har byggt upp under många år. Det känns dock bra eftersom jag vet att den kommer i trygga händer. Och byrån kommer att bära mitt namn även fortsättningsvis. Det är ganska vanligt med namn där advokaten inte är kvar längre. Sedan vet man ju inte om jag kanske kommer tillbaka om sex år när förordnandet är slut. Jag har lämnat yrket förr och återvänt, och jag tror att jag kommer att återvända ännu en gång.

Hur kommer förordnandet att påverka ditt författarskap samt uppdraget som ordförande för FIFA Appeal Committee, den internationella fotbolls­organisationens överinstans?

– De sysselsättningarna ville jag inte släppa och har godkänts att jag fortsätter med, vilket känns väldigt bra. Att skriva böcker är min absoluta favoritsysselsättning. Jag har skrivit tio böcker och håller just nu på med en elfte om ett extremt omdiskuterat rättsfall, det så kallade Arboga­fallet. Uppdraget i Fifas överklagningsnämnd ville jag behålla för att jag älskar fotboll och på så vis kan behålla lite processande.

Johan Persson
Annons
Annons