search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser Världen

Stortinget röstade nej till strängare straff

Det norska parlamentet stortinget röstade den 13 juni nej till den norska regeringens förslag att öka det maximala straffet för brottslingar som har begått allvarligare brott. Förslaget lämnades in av regeringen – Høyre och Fremskrittspartiet – i maj i år.

Advokat frihetsberövad i Venezuela

Den 22 juli frihetsberövades advokaten Ángel Zerpa av venezolansk underrättelsetjänst, uppger Human Rights Watch. Två dygn senare ställdes Zerpa inför en militärdomstol, där hans advokater inte fick närvara, åtalad för förräderi. Ángel Zerpa företräder statsåklagaren Luisa Ortega Díaz i ett mål som regeringen drivit mot henne  efter att hon öppet kritiserat president Nicolás Maduros regering.

CCBE uppmanar Polens president nyttja veto

Den 21 juli röstades det om ett lagförslag som innebär att alla domare i Högsta domstolen tvingas i pension och ger justitieministern befogenhet att utse nya i det polska överhuset. Lagförslaget har sågats av EU-kommissionen och skapat stora demonstrationer i Polen. Förslaget har nu skickats vidare till Polens president Andrzej Duda för en underskrift. Rådet för de europeiska advokatsamfunden, CCBE, har skrivit ett öppet brev till president Duda. I brevet uppmanar CCBE:s ordförande Ruthven Gemmell den polske presidenten att nyttja sitt veto för att stoppa lagförslaget.

Annons
Annons