search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter
  • Aktuellt

Flyktingmottagandet ur advokatens perspektiv

Advokat Viktor Banke utkom under sommaren med boken Andrum om det svenska flyktingmottagandet under 2014– 2016 och om de många männi­skorna som kom till Sverige.

– Jag vill ge det perspektiv jag har, det vill säga det offentliga biträdets. Ett perspektiv som, förutom att visa såväl människorna som lagarna, också visar advokatens arbete. Av naturliga skäl är inte detta perspektiv något gemene man har tillgång till, varför det finns skäl att berätta om det. Frågan har ju varit aktuell, milt uttryckt.

Hur märker läsarna att författaren är advokat?

– Det genomsyrar hela berättelsen. Det tydligt juridiska perspektivet och den rena faktan, men också i det sätt med vilket läsaren presenteras ärendena: advokatens arbete, bevisning, sakframställningar, argumentation, klientlojalitet, advokatetik.

Under hösten ska du starta egen byrå. Hur kommer det sig?

– Inte helt egen, men jag blir delägare i en nystartad byrå. Vi är ett gäng advokater som tror att det finns nya sätt att driva en modern advokatbyrå, och vill anta utmaningen. För egen del handlar det också om att kunna gå ner något i arbetstid. Att skriva bok jämte advokatyrket har förvisso varit roligt, men också slitsamt. Jag vill hinna umgås med min familj. 

Johan Persson
Annons
Annons