search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser världen

Hundratals brittiska advokater till Irland

Sedan Storbritannien röstade för Brexit har antalet brittiska advokater som antagits till The Law Society of Ireland ökat kraftigt. 806 solicitors från England och Wales skrev in sig i det irländska samfundet förra året, enligt Belfast Telegraph. Även 27 solicitors från Nordirland anslöt för att säkerställa att de även fortsättningsvis ska ha rätt att företräda i europeiska domstolar. Före Brexit antog The Law Society of Ireland i genomsnitt 50–100 solicitors från Storbritannien per år.

 

Advokatsamfund ifrågasätter valutgången

I samband med folkomröstningen i mars om att ge Turkiets president utökad makt beslöt den turkiska valmyndigheten att godkänna röstsedlar utan officiella stämplar, vilket kan gälla över två miljoner röster i valet som vanns med en marginal på 1,3 miljoner röster. Det turkiska advokatsamfundet säger att valmyndighetens beslut bryter mot lagen och kan ha påverkat valutgången. EU har uppmanat Turkiet att utreda uppgifter om valfusk.

 

Ny onlineplattform för skydd av advokater

I slutet av mars lanserades EU:s onlineplattform ”Index of attacks and threats against Human Rights Defenders”. På plattformen redovisas och sammanställs angrepp mot advokater och andra människorättsförsvarare över hela världen. Det var CCBE, Rådet för de europeiska advokatsamfunden, som förra året föreslog att plattformen skulle skapas, med utgångspunkt från Europarådets plattform till skydd för journalister. CCBE skriver att onlineplattformen är ett viktigt verktyg för att förstärka skyddet för hotade advokater eftersom den samlar larm om angrepp på advokater över hela världen.

Annons
Annons