search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Mindre byråer kan utföra alltmer komplex affärsjuridik

Digitaliseringen har medfört att mindre advokatbyråer kan utföra alltmer komplex affärsjuridik, enligt en rapport från Konkurrensverket om hur digitaliseringen påverkar marknaden för juridiska tjänster. Rapporten menar att mindre advokatbyråer och enmansbyråer, som utgör 1 173 av landets totalt 1 864 advokatbyråer, i dag kan arbeta med relativt komplex juridik såsom M&A eftersom moderna databaser och mjukvaror blivit mer tillgängliga av teknikutvecklingen.

Studien, som är baserad på bland annat ett femtiotal intervjuer med branschföreträdare, menar även att digitaliseringen har medfört att kostnaderna sänkts och rådgivningen standardiserats, vilket inneburit tilltagande pristransparens och priskonkurrens  om konsumenterna.

Rapportens författare, forskaren Christian Sandström, skriver att teknikutvecklingen har renodlat advokatyrket: ”Tekniken har skapat ett utrymme för advokaten att fokusera på det som yrket egentligen handlar om i form av kvalificerad analys och rådgivning. De versioner av artificiell intelligens som finns tillgängliga idag verkar få liknande konsekvenser. Sannolikt minskar efterfrågan på biträdande jurister i takt med digitaliseringen.”

Tidskriften Advokaten skrev om Christian Sandströms studie i reportaget ”Är din nästa kollega en robot?” (Advokaten 1/2017).

Johan Persson
Annons
Annons