search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter
  • Rakelkonferensen

Birgitta Ohlsson: Kvinnornas duktighet är inte problemet

– Problemet är inte kvinnornas duktighet. Problemet är att vi lever i ett ojämställt samhälle, där kvinnor och män inte tävlar på lika villkor. Det sa Birgitta Ohlsson, liberal riksdagsledamot, som talade om sin bok Duktiga flickors revansch.

Birgitta Ohlsson utgick från en rad egna erfarenheter från uppväxt, släkthistoria och yrkesliv. Hon gav en rad exempel på hur begåvade och ambitiösa kvinnor möter motstånd och hur deras prestationer tystas ned.

Hon berättade att hon första gången insåg hur duktigheten kan skava och provocera andra, när hon var 6 år och gick i förskolan och en pojke medvetet förstörde en avancerad pärlplatta som hon hade byggt. Birgitta Ohlsson var också ”kuddflicka” under alla åren i skolan: en snäll och duktig flicka som läraren sätter mellan de bråkigaste och stökigaste killarna i klassrummet för att lugna ned situationen.


Birgitta Ohlsson. Foto: Magnus Andersson

– Många tjejer som växer upp i dag har precis samma situation, sa hon.

När hon senare var EU-minister fick hon uppleva likartade erfarenheter i europeiska sammanhang, där de få kvinnliga ministrarna kunde utsättas för förringande eller sexistisk behandling.

– Ibland undrade man om man var på mansklubb eller ministermöte, sa hon.

Birgitta Ohlsson förklarade att en synonym till duktighet för henne är strävsamhet.

– För mig handlar duktighet mycket om att vara duktig för sin egen skull, inte för andra. Och att komma i en situation i livet när man känner att duktigheten värmer ens självkänsla, och inte skaver och sliter ut en.

Birgitta Ohlsson sammanfattade varför de ambitiösa kvinnorna behövs:

– Det är en tuff period för duktiga flickor globalt nu. Alltför många ledare i alltför många länder attackerar demokratin och rättsstaten. Alla vet vilka som blir de första offren när en demokrati blir svag – det blir kvinnor och minoriteter. Därför är ni så viktiga. 

Magnus Andersson
Annons
Annons