search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Hon gick mot strömmen – öppnade filial i Sollefteå

När advokatbyråerna flyttade från de tidigare tingsrättsorterna gjorde Monika Lilja tvärtom. Hon öppnade filial i Sollefteå, som i dag ger större intäkter än kontoret i Stockholm.

Monika Lilja arbetade i flera år efter sin examen som biträdande jurist på advokatbyråer i Stockholmsområdet. När hon startade egen advokatbyrå på Ljusterö konstaterade hon fort att det var hård konkurrens om förordnandeuppdragen i Storstockholm.
– Det finns väldigt många advokater i Stockholmsområdet, så många att det är svårt för mig att få förordnanden av Attunda tingsrätt. Flera kolleger inom humanjuridiken som jag talat med berättar om samma konkurrens, säger hon.

Monika Lilja har rätt i att Stockholm är advokattätt. 48 procent eller 2 813 av 5 838 svenska advokater finns inom Advokatsamfundets Stockholmsavdelning. Så när hon träffade en man i Sollefteå beslöt hon sig 2011 för att öppna ett filialkontor på orten som nio år tidigare förlorade sin tingsrätt, för att komma närmare honom. Advokatsamfundets Norra avdelning där Ångermanland ingår utgör fem procent av advokatkåren – fast tolv procent av Sveriges befolkning bor i området.
– Min tanke var att jag skulle kunna arbeta i Sollefteå ungefär en vecka varannan månad. Men eftersom det bara fanns två advokater på orten sedan tingsrätten försvann fick jag ganska omgående väldigt många förordnanden och mycket jobb att göra. Numera arbetar jag i Sollefteå nästan varenda vecka, säger Monika Lilja.

Hon bor i dag tillsammans med sin make på Ljusterö nordost om Stockholm, men hennes verksamhet finns kvar i Sollefteå, drygt 50 mil hemifrån. Den mesta av hennes inkomst kommer från Sollefteåkontoret där hon tilldelas många mål av Ångermanlands tingsrätt samtidigt som omkostnaderna för lokalhyra är betydligt lägre än i Stockholm.
– Helst skulle jag vilja arbeta där jag bor, men jag får betydligt fler förordnanden i Ångermanland än i Stockholm. I Sollefteå är vi bara två advokater, kring Attunda tingsrätt betydligt fler, säger Monika Lilja och tillägger:
– Jag har fått två jourhelger vid tingsrätterna i Stockholm genom åren. Vid Ångermanlands tingsrätt tilldelades jag lika många bara under förra året.

Johan Persson