search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

123 kommuner saknar advokat

Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson menar att sammanslagningarna av tingsrätter inneburit en äldre advokatkår utanför storstäderna. Och att listan över kommuner utan verksamma advokater kan komma att bli längre – om inte fler unga jurister ser potentialen i småorterna. 

Bengt Ivarsson, ordförande i Advokatsamfundet, menar att sammanslagningarna av tingsrätter som skett runtom i landet har varit nödvändiga för att förbättra organisationerna och höja kompetensen. Men som advokat verksam i Linköping sedan 1994 har han också noterat att advokatkåren i de närliggande kommunerna Mjölby och Motala har blivit allt mer åldrad sedan tingsrätterna där uppgick i Linköpings tingsrätt.
– Det tillkommer inga nya advokater på orterna. I Motala finns det i dag få advokater under 70 år och ingen under 60 år. Jag är tveksam till om det överhuvudtaget kommer att finnas någon verksam advokat i Motala om fem år. Och Motala är inte unikt, så här ser det ut på ganska många platser runtomkring i landet, säger Bengt Ivarsson.

Enligt Advokatsamfundets register finns det sex verksamma advokater i Motala. De är födda 1941, 1945, 1945, 1946, 1948 respektive 1954. När hela sextetten har firat sin födelsedag 2017 har de en medelålder på exakt 70 år. Bara en biträdande jurist finns i dag anställd i Motala – som är bosatt i Linköping.
– Jag önskar att advokatbyråerna som finns på mindre orter vågade anställa biträdande jurister i större omfattning samt att yngre jurister insåg den potential som finns på de här orterna. Det finns en marknad och en poäng med att ha verksamhet på mindre orter. Det finns uppdrag även på de orterna. Tvister, företag som behöver rådgivning och folk skiljer sig och pucklar på varandra i högsta grad där också, säger Bengt Ivarsson.

Ivarsson konstaterar att sammanslagningarna av tingsrätter sedan 1999 har inneburit att tillgången på advokater har blivit sämre på de orter som blivit utan tingsrätt, och tror att den tillgången successivt kommer att bli ännu sämre. Listan över svenska kommuner som saknar verksam advokat riskerar då att bli ännu längre. Vid årsskiftet saknade 123 av 290 kommuner verksamma advokater med primär postadress i kommunen.
– Det här skulle på sikt kunna leda till access to justice-problem. Om alla invånarna inte har tillgång till en advokat inom rimligt näravstånd kan det skapa svårigheter för dem, särskilt om du har en motpart som finns i en ort där det finns advokater. Det kan också skapa ett avstånd till rättssamhället om du inte känner till någon advokat, säger Bengt Ivarsson.

Johan Persson
Annons
Annons