search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Utvecklingen kan påverka arvoderingen

Advokat Racine Ashjari var med och grundade den innovationsdrivna advokatbyrån Morris Law för tre år sedan. Han tror att teknikutvecklingen kommer att bidra till att transparent prissättning blir standard i branschen.

Våren 2014 grundades Morris Law av tre advokater i Göteborg. Året därpå utsågs den av tidningen Affärsvärlden till den mest expansiva advokatbyrån i Sverige, och har i dag drygt 30 medarbetare och sedan årsskiftet kontor även i Stockholm.
– Ena skälet är förstås att det är enklare för oss som är nystartade att skapa snabb ekonomisk expansion. Det andra skälet är att vi gör någonting nytt och innovativt som tilltalar kunder, säger Racine Ashjari, advokat och en av byråns grundare.

Advokatbyrån beskriver sig som en innovationsdriven sådan inriktad mot affärsjuridik och med en uttalad vision att utveckla branschen, som de upplever är mer inriktad på skydda daterade affärsmodeller än att anpassa sig till ny teknik.
– Vår affärsmodell bygger på att klienterna står i fokus. Det är förstås en fråga om konkurrenskraft, men handlar också om att vi ser stora möjligheter att skapa mer kund­anpassade koncept med hjälp av modern teknik. Klienternas teknikanpassning ligger dessutom ofta ganska långt före advokatbranschens, säger han.

Transparent prissättning

Morris Law har utvecklat en kundplattform där klienter alltid kan ta del av all dokumentation och kommunikation i sina ärenden och i realtid ställa frågor samt följa utveckling och kostnader. Byrån arbetar i stor utsträckning med transparent prissättning, exempelvis genom fast prisupplägg som bygger på kostnadsestimat baserade på erfarenhetshistoriska data.

 Ashjari är övertygad om att teknikutvecklingen med en ökad automation och AI kommer innebära att mer transparenta prissättningsmodeller kommer att bli ännu vanligare inom några år – och kunna erbjuda större marginaler.
– Advokater gömmer sig ofta bakom argumentet att det är omöjligt att förutse en kostnad, men det är det inte. Folk blir ibland provocerade när jag säger det. Jag vill inte provocera, men jag kan inte förstå att det är så svårt att systematisera vårt arbete. Folk utgår ständigt från att systematisering ska leda till sämre marginaler, men jag tror att det handlar om att sälja byråns kunskaper till rätt pris. Ingen har lust att betala mig massor för att jag ska kopiera någonting med hjälp av teknik, men om jag finner en bra lösning för just en kund så är den kunden förmodligen beredd att betala ett högre pris än timarvodet kopplat till den rådgivningen, säger Racine Ashjari.

Viss konsolidering

Ashjari tror också att utvecklingen kommer att innebära stora förändringar för branschens organisation: advokatbyråerna kommer framöver att anställa färre administrativ personal och juniora jurister och i stället ha större it-avdelningar eller köpa mer innovativa it-tjänster, och möjligen kan teknikutvecklingen innebära att en viss konsolidering av branschen sker.
– Jag tror att artificiell intelligens kommer att bli en teknisk hygienfaktor på advokatbyråer inom några år. I dag ser man it som ett verktyg. Inom kort tror jag it och artificiell intelligens kommer att vara en naturlig del av organisationen. Svenska advokatbyråer har i dag inte lov att äga andelar i teknikbolag, men man kan ha avtal och strategiska samarbeten med innovativa it-leverantörer. Det finns redan ett gäng intressanta it-leverantörer som snart kommer att erbjuda artificiell intelligens likt mjukvaror till alla byråer och ännu fler leverantörer är på gång, säger Racine Ashjari.

Johan Persson
Annons
Annons