search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
Nr 1 2017 Årgång 83
Nr 1 2017 Årgång 83

Nyheter

Mary Robinson kämpar för ökad klimaträttvisa

2016 års Stockholm Human Rights-pristagare Mary Robinson arbetar hän­givet för ökad klimaträttvisa. Enligt henne handlar den största orättvisan i dag om hur klimatförändringen påverkar de människor som är mest sårbara för klimatförändringarnas inverkan – de fattiga, de maktlösa och de ­marginaliserade över hela världen.

Läs mer

Ledare

Att samverka är att ta ansvar

”No free man shall be seized or imprisoned or stripped of his rights or possessions, or outlawed or exiled, or deprived... Läs mer

Gästkrönika

Domaren i strålkastarljuset

Domstolarna får mer makt. Det beror bland annat på påverkan från EU-rätten och på att mänskliga fri- och rättigheter... Läs mer

Annons
Annons Annons
Nyheter
Visa fler nyheter
Annons
Annons Annons
Annons
Annons Annons
Annons
Annons Annons

Praktisk juridik

Fokus

P.S. Chefredaktören har ordet

Framtiden är här

Han är författare och entreprenör inom it-branschen i Silicon Valley. Ford beskrev den pågående och omfattande automatiseringen av näringslivet som på sikt innebär att samhället förändras i grunden. En alltmer avancerad informationsteknologi och artificiell intelligens håller redan på att förändra såväl arbetsplatser som hela arbetsmarknaden. De senaste uppfinningarna inom robotteknik gör att bland annat fabriker och lager går mot en fullständig automatisering. Med självlärande algoritmer påverkas även jobben inom stora delar av tjänstemannasektorn.

Nu har utvecklingen även nått advokaterna, visar Fokus i denna utgåva av Advokaten. Redan har flera internationella advokatbyråer börjat investera stora summor i artificiell intelligens. Och även de svenska advokatbyråerna är igång med olika satsningar.

Vilka effekterna blir är inte alldeles tydligt ännu. Men att stora delar av den svenska advokatbranschen kommer att påverkas råder det stor enighet om. Likaså att det inte finns någon annan väg att gå än att anta de nya utmaningar som väntar med nyfikenhet, mod och beslutsamhet.

Chefredaktör

Tom  Knutson
Tom Knutson
E-post