search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Det bästa av två världar

Anna Ekvall lyckas kombinera rollerna som advokat och nybliven mamma. Hon brinner för båda och ser många fördelar med att kombinera rollerna.

Anna gillar verkligen sitt arbete som advokat på Juristhuset. Hon är specialiserad på barnrätt. I mars fick hon sitt första barn, dottern Annabelle, men redan i oktober var hon tillbaka på jobbet igen.

Hur länge var du mammaledig?

– Jag jobbade fram till onsdagen och födde Annabelle på måndagen veckan därpå. Sedan var jag mammaledig cirka sex månader. Tanken var ju att jag skulle börja jobba igen så fort det gick och så blev det. Nu är min fästman Rickard pappaledig fram till i vart fall nästa sommar. Om jag får bestämma ännu längre, säger Anna.

Vad är det bästa med att blanda yrkes- och föräldraliv?

– Nu får jag det bästa av två världar. Föräldralivet är helt nytt för mig och det känns stort. Det är fantastiskt hur mycket tid jag får tillsammans med min dotter trots att jag jobbar. Sen behöver jag verkligen jobba för att må bra. Så min förhoppning är att vi kan fortsätta som vi gör. Föräldraskapet har också gett mig egen erfarenhet som jag har nytta av i mitt jobb när jag arbetar med barn.

Varför har du valt att återgå till jobbet så snart?

– För det första för att jag gillar mitt jobb så mycket. Det är min stora passion i livet. Sen är det här enda sättet i den här branschen om man ska kunna bibehålla sina yrkeskontakter och fortsätta att ta in uppdrag.

Hur har din arbetsgivare hjälpt dig när du fick barn?

– De var fantastiska på jobbet och allt har gått enligt min plan. Vi jobbar själva med våra ärenden och jag har fått hjälp av en kollega som har tagit mina ärenden när jag var borta. Med hjälp av bra kolleger, en god administration och min regelbundna kontakt med advokatbyrån så har det funkat bra.

Vilka reaktioner har du fått från omgivningen?

– Det är stor skillnad på förväntningarna på kvinnor och män när vi får barn. Jag får ofta frågan om jag inte vill vara hemma mer, men advokatrollen är som en livsstil för mig. Jag vill verkligen jobba. Jag hjälper ju män­niskor, många unga och barn. Det ger stor tillfredsställelse.

Vad tycker du är svårast med att jobba under småbarnsåren?

– Det kan kännas lite jobbigt ibland när jag måste lämna Annabelle för att jobba. Men det fungerar ändå så bra att jag känner att varken Annabelle eller jobbet blir lidande.

Hur löser du det rent praktiskt när du måste ta hand om Annabelle?

– Jag kan jobba mycket hemifrån med min inriktning och lägga upp möten och uppdrag utifrån vad som passar mig. Det är mycket tack vare Rickard som är flexibel och att vi har arbetat fram ett upplägg som passar oss.

Har ni någon annan hjälp hemma?

– Nej, än så länge gör vi allt själva, men vi funderar på att ta hjälp fram­över. Det blir mer och mer vanligt, upplever jag.

När ska Annabelle börja på dagis?

– Min förhoppning är att Rickard kan vara hemma nästa höst. Jag vill vänta så länge det går med dagis, men vi siktar på att låta Annabelle börja i vart fall deltid hos dagmamma årsskiftet 2017/2018, inte minst för att hon ska få lekkamrater.

Har du några råd till kvinnliga kolleger som vill jobba när de har småbarn?

– A och O är att man ska ha jobbet som en livsstil om man ska lyckas. Sen krävs god planering, både med familjen och arbetsplatsen, så att man känner sig trygg med att det fungerar. Det är också en förutsättning att ha en partner som ställer upp.

Mats Cato
Annons
Annons