search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokatsamfundet erbjuder ny ID-stöldförsäkring

ID-kapningar blir vanligare och vanligare. Advokatsamfundet erbjuder därför en ny ID-stöldförsäkring till ledamöter och deras anhöriga.

Under 2015 anmäldes 85 000 ID-kapningar till polisen. Vanligast är att någon söker ett lån, beställer ett kreditkort eller varor på nätet i någon annans namn.
– Det är ett snabbt växande samhällsproblem. Antalet anmälda kapningar var 2015 fler än antalet anmälda cykelstölder under ett år. Polisens prognos är att antalet anmälda ID-kapningar 2016 kommer att bli 130 000, säger Siri Bengtsson, affärs­områdeschef för UC Privattjänster.

Advokatsamfundet erbjuder därför en ny ID-stöldförsäkring framtagen tillsammans med affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. Försäkringen aviserar bland annat via sms eller mejl aktivitet kring den försäkrades personnummer, för att den drabbade snabbt ska få information och kunna agera, samt kan ersätta ekonomisk förlust upp till 100 000 kr till följd av ID-stöld.
– Ett vanligt tillvägagångssätt är att kaparna beställer kreditkort i någon annans namn och sedan bevakar dennes fysiska brevlåda. Det gör kreditvärdiga personer bosatta i villor och radhus i storstadsområden till grupp som är mest utsatta för ID-kapningar, säger Siri Bengtsson.

Den nya försäkringen kan tecknas av alla som har tillgång till Advokatsamfundets inloggningssida, och kan även tecknas av anställda och anhöriga till dem.

Läs mer om ID-stöldföräskringen på Advokatsamfundets hemsida.

Johan Persson
Annons
Annons