search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Gotlands ende fadder vill se fler engagera sig för ensamkommande

Advokatsamfundets fadderprojekt hoppas bidra till ensamkommande flyktingbarns integration. Advokat Staffan Fredriksson – Gotlands hittills ende fadder – gör det genom att hjälpa sin adept att ta körkort.

Staffan Fredriksson är ett välkänt namn på Gotland. Advokaten förekommer inte sällan i lokala medier i samband med brottmål, och i början av oktober i år syntes hans namn i tidningar och TV på såväl fastlandet som på ön då han var målsägandebiträde åt en kvinna i en uppmärksammad misstänkt grov våldtäkt i Visby.

Men färre känner till att advokat Staffan Fredriksson även är Gotlands förste och – än så länge – ende fadder åt ett ensamkommande flyktingbarn i Advokatsamfundets fadderprojekt.
– Jag tycker att det är viktigt att vi ger våra nya medborgare en möjlighet att komma in i det svenska samhället. För att det ska ske behöver vi alla göra en insats och hjälpa till, säger han.


Advokat Staffan Fredriksson.

Efter att Staffan Fredriksson anmält sitt intresse för fadder­projektet föll det sig som så att han matchades ihop med en i dag 21-årig kille, som han tidigare varit offentligt biträde åt under dennes asylprocess för ett antal år sedan.
– Jag är offentligt biträde åt unga pojkar som kommer hit till ön. Dessvärre lär jag ofta bara känna dem på ett ganska ytligt plan. Fokus blir på deras asylprocess. Så det är väldigt kul att få lära känna honom på ett personligt och mer vänskapligt plan och få följa hur han utvecklas som människa och i det svenska språket, säger Staffan Fredriksson.

Under samtal med 21-åringen framkom att killen inte trivdes på det flyktingboende där han bodde. Samtidigt stod ett rum ledigt i Staffan Fredrikssons gårdshus i Visby, som 21-åringen med stöd av Region Gotland nu har flyttat in i.
– Vi ses nästan dagligen. Ibland bara hejar vi på varann och andra gånger tar vi en fika eller bara snackar. Det handlar mycket om att finnas till för honom. Jag brukar övningsköra med honom. Ett körkort kan förhoppningsvis underlätta hans integration. För att kunna få ett jobb, kanske särskilt här på Gotland, är det väldigt viktigt att vara mobil och ha körkort. Samtidigt tror jag att det kan stärka hans självkänsla, säger Staffan Fredriksson och tillägger:
– Jag har legat på mina kolleger här på Gotland att de också borde bli faddrar åt någon av de många ensamkommande barnen som kommer hit. Det är inget jättestort åtagande. Det handlar mer om att bara finnas till för honom, och jag känner att jag får väldigt mycket tillbaka.

Johan Persson
Annons
Annons