search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Mary Robinson tilldelas Stockholm Human Rights Award

Det prestigefyllda priset Stockholm Human Rights Award för 2016 tilldelas irländskan Mary Robinson. Hon var tidigare FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Mary Robinson, Irlands första kvinnliga president och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter mellan 1997 och 2002, får Stockholm Human Rights Award 2016. International Legal Assistance Consortium, Sveriges advokatsamfund och International Bar Association som delar ut Stockholm Human Rights Award skriver i ett pressmeddelande: ”Hon är respekterad och erkänd för sina insatser med att reformera och förnya presidentposten i Irland. Som högkommissarie för mänskliga rättigheter i FN bidrog hon till att sätta frågan på dagordningen både inom världsorganisationen och internationellt.”
72-åriga Mary Robinson är utbildad jurist och var mellan 2008 och 2010 ordförande i Internationella Juristkommissionen, och är i dag ordförande i Mary Robinson Foundation – Climate Justice, som arbetar med att forma en internationell ram som minimerar de negativa effekterna som klimatförändringarna har på fattiga samhällen runt om i världen.

Årets prisutdelningsceremoni kommer att äga rum den 23 november i Berwaldhallen i Stockholm. Priset tillkom 2009 på gemensamt initiativ av International Bar Association, International Legal Assistance Consortium och Sveriges advokatsamfund.

Johan Persson
Annons
Annons