search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyhetsreportage

Brittiska advokater tror på business as usual efter brexit

Utgången av den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskap förvånade många.

Advokatsamfunden i Storbritannien analyserar beslutet att lämna EU på olika sätt. Law Society of England and Wales, som organiserar advokatgruppen solicitors, tror att brexit kommer att leda till ett uppsving i efterfrågan på rättslig rådgivning. Law Society drar också slutsatsen att Englands ställning som högattraktiv jurisdiktion för internationella affärsavtal inte förändras.

The Bar Council för England och Wales, samarbetsorganisationen för advokater med titeln barrister, menar att de långsiktiga effekterna på advokatbranschens bidrag till den brittiska ekonomin beror på hur Storbritanniens relation till EU efter utträdet ser ut. Men Bar Councils ordförande Chantal-Aimée Doerries förlitar sig på det goda rykte som den engelska rättens aktörer har utomlands:

– Jag är övertygad om att London förblir ett ledande centrum för internationell konfliktlösning, säger hon.

Law society of scotland, där solicitors i Skottland är medlemmar, är försiktigare i sin syn på den framtida utvecklingen:

– Beslutet att lämna EU utmärker början på en monumental förändring för Storbritannien och vår relation med övriga Europa. Vi kan inte förutsäga alla de ekonomiska effekter som röstresultatet får på advokatfirmornas och deras klienters affärsbeslut, säger skotska Law Societys ordförande Eilidh Wiseman.

Vad som händer med rätten för europeiska advokater att praktisera under sin hemlandstitel i Storbritannien och med rätten för brittiska advokater att praktisera i andra länder i Europa enligt EU:s etableringsdirektiv (98/5/EG) beror på utfallet av utträdesförhandlingarna med EU.

Magnus Andersson
Annons
Annons