search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Praktikplatsen på advokatbyrå öppnar en väg in i samhället

Eihab Abdrabou har i flera år arbetat som advokat i Syrien. I dag praktiserar han på Din Advokat i Stockholm. Hans önskan är att det blir smidigare att få arbeta som jurist i Sverige.

– Praktikplatsen på Din Advokat har gjort att jag kunnat återvända till mitt liv och till mitt yrke, säger Eihab Abdrabou.

Han har bott två år i Sverige och fick genom en före detta klient till advokatbyrån Din Advokat kontakt med advokat Kristina Tollbäck. Tillsammans kom de fram till hur en praktikplats skulle kunna utformas.

– Vi som arbetar på Din Advokat såg en möjlighet att kunna bidra till integrationen av flyktingar i Sverige. Det enda som krävdes var att kontakta Arbetsförmedlingen, som i sin tur tog ett snabbt beslut. Eihabs praktik startade sedan direkt, berättar Kristina Tollbäck.

Många av byråns klienter är arabisktalande och i vissa mål kan det behövas dialog med kontaktpersoner eller juridiska ombud i andra länder. Då är Eihab Abdrabou en tillgång med sina kunskaper i både juridik och språk.

– Med hjälp av Eihab kan vi ge vissa arabisktalande klienter extra tid. Oroliga klienter kan lugnas och missförstånd redas ut. Eihab kan följa med till Migrationsverket, Kronofogden och andra myndigheter och hjälpa till med sådant som klienterna annars fått klara själva. Det blir en extra service som gör att fler känner sig tryggare, säger Kristina Tollbäck.

Sedan tidigare är Eihad engagerad i frågor kring utbildning och jobb. Han har många kontakter i andra länder och vill förbättra integrationen.

– Eihabs kunskaper om mänskliga rättigheter gör att han ibland ifrågasätter hur lagarna tillämpas här i Sverige, till exempel vid långa frihetsberövanden av förvarstagna eller om personer tas i förvar av Säpo. Det är berikande att genom hans ögon få perspektiv på det svenska rättssystemet, säger Kristina Tollbäck.

Praktiktiden är tre månader. Därefter väntar sannolikt en hel del studier för Eihab Abdrabou. Var någonstans vet han inte, mer än att det blir någonstans i Sverige.

– Tyvärr ger byråkratin i Sverige problem för jurister med utbildning från andra länder att kunna utföra sitt arbete här. Min önskan är att det ska finnas smidigare sätt att komma igång och arbeta än i dag, på liknande sätt som för lärare och läkare, säger Eihab Abdrabou.

– Min önskan är att Advokatsamfundet engagerar sig mer för integrationen av nyanlända med juristutbildning från utom­europeiska länder, säger Kristina Tollbäck.

Advokatsamfundet har sedan tidigare planerat att inom kort starta olika projekt för ökad integration. Läs mer på Advokatjouren på Advokatsamfundets hemsida.

Annons
Annons