search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Hanan ser och kan förklara kulturskillnader

Hanan Alkhuder från Syrien har sedan i augusti en praktikplats på Advokathuset i Kristianstad. Målet är att framöver kunna arbeta som jurist i Sverige.

Det är egentligen en tillfällighet att Advokathuset i Kristianstad i dag har praktikanten Hanan Alkhuder hos sig.

– En kollega fick kontakt med Hanan. Vi var nyfikna på att se hur en praktik skulle fungera eftersom hon studerat juridik i Syrien. Så vi inledde praktiktiden förutsättningslöst, berättar Melka Kjellberg på Advokathuset Kristianstad.

Det är något som de fem medarbetarna på advokatbyrån inte ångrar. Alla ser stora fördelar med att öka mångfalden på arbetsplatsen.

– Hanan ser och kan förklara kulturskillnader som vi annars kanske inte skulle uppfatta. Hon ger också nya perspektiv i alla olika typer av mål, inte minst i vårdnadstvister. Klienterna får samtidigt ett ökat förtroende för oss när de ser att Hanan är med, säger Melka Kjellberg.

Praktiken är ungefär 20 timmar i veckan och kommer i första hand att fortsätta fram till november.

– Arbetsuppgifterna varierar. Hanan är med vid klientbesök, hon går igenom förundersökningar och kan hitta oklarheter i vittnesmål och annat. Hon kan vid vissa tillfällen också vara stöd som tolk. Inte minst har hon ögonen på oss som jobbar här. Vi tror att vi är väldigt tydliga, men så är det inte alltid. Då är det oerhört nyttigt att uppmärksammas på det. Hon är en guldklimp här på kontoret, säger Melka Kjellberg.

För Hanan som bott i Sverige i drygt tre år är det en lång väg till att kunna arbeta som jurist i Sverige. Hennes utbildning från Syrien måste kompletteras och språket är en stor utmaning, trots att hon redan talar bra svenska.

– Jag lär mig mycket om hur det juridiska systemet i Sverige fungerar. Det är mycket som är annorlunda jämfört med i Syrien, till exempel inom familjerätt. Jag har också lärt mig mycket svenska genom praktiken och lärt känna många personer. Just nu arbetar jag samtidigt med ensamkommande flyktingbarn och är även god man. Man måste kämpa på. Mitt mål är att ta en juridisk examen, säger Hanan Alkhuder.

Peter Rehnfeldt
Annons
Annons