search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Praktikplats ledde till fast anställning

I januari fick Kristine Gasparyan en praktikplats på advokatbyrån Synch. En månad senare var hon anställd som projektkoordinator.

Synch har som första advokatbyrå inlett ett samarbete med Korta vägen, en arbetsmarknadsutbildning som riktar sig till akademiker med utländsk bakgrund. Syftet med projektet, som är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Arbetsförmedlingen, är att korta vägen till den svenska arbetsmarknaden för akademiker som har studerat vid utländskt universitet eller högskola i minst tre år – bland annat genom att erbjuda dem praktikplatser inom det område som de är utbildade i.

När advokatbyrån Synch blev tillfrågade om de ville ta emot en praktikant var det självklara svaret ja.

– All mångfald – såväl åldersmässig och könsmässig som varifrån man kommer geografiskt – ger olika perspektiv. Det är nyttigt både i våra interna diskussioner och i våra klientmöten, säger byråns vd Jim Runsten och tillägger:

– Bara det faktum att mångfalden ökar skapar större förståelse för att det finns olika synsätt och att man kan uppfatta saker på olika sätt i olika kulturer. Den förståelsen och insikten är viktig att ha med sig i mötet med våra klienter, som kommer från jordens alla delar.

Jim Runsten är öppen för att ta emot fler praktikanter även om inte alla kan erbjudas fast anställning på samma sätt som Kristine Gasparyan. När hon kom till Stockholm från Armenien för tre år sedan hade hon en juristutbildning med sig. I februari anställdes hon efter en månads praktik som projektkoordinator på Synch och hjälper bland annat till med administrativa uppgifter. Jobbet är hennes första i Sverige.

– Jag hade främst jobbat på olika myndigheter tidigare. Nu är det spännande att få lära sig hur arbetet på en advokatbyrå fungerar. Klienterna och affärsområdena är intressanta och man får olika uppdrag hela tiden. Och jag får utveckla mina språkkunskaper, säger Kristine Gasparyan.

Trots att hon talar mycket bra svenska är det just språket som hon upplever som den största utmaningen med arbetet.

– När jag pratar i telefonen och när många pratar samtidigt måste jag anstränga mig lite extra. Och ibland händer det att jag inte hittar orden, säger hon.

Annons
Annons