search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Människorättsadvokaten İntiqam Əliyev prisas

Den azeriska advokaten İntiqam Əliyev tilldelas människorättsorganisationen Civil Rights Defenders pris Civil Rights Defender of the year 2016.

İntiqam Əliyev har i över två decennier försvarat ett flertal personer och organisationer i sitt hemland Azerbajdzjan och fört deras talan i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

– Priset och stödet är oerhört viktigt därför att det sätter ljus på vår situation, och ger oss hopp om en framtid där demokrati och mänskliga rättigheter är verklighet i Azerbajdzjan, säger İntiqam Əliyev, enligt ett pressmeddelande från Civil Rights Defenders.

İntiqam Əliyev greps 2014 tillsammans med flera andra människorättsförsvarare i samband med att regeringen i Azerbajdzjan gjorde ett tillslag mot oberoende röster i landet. Under tiden i fängelset påpekade både İntiqam Əliyev själv och det internationella samfundet att han var oskyldigt dömd på politiska grunder och han vägrade att skriva under en begäran om benådning. Den 28 mars släpptes han ur fängelset.

Förra året tilldelades İntiqam Əliyev såväl IBAHRI:s (den internationella advokatorganisationen IBA:s människorättsinstitut) som CCBE:s (Rådet för de europeiska advokatsamfunden) människorättspris.

Annons
Annons