search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Månadens advokat Carl Fhager: Affärsjurist med egen poddradio

I nya Förhandlingspodden berättar aktuella gäster om spännande fall och sina bästa förhandlingstips. Programledare är Carl Fhager, advokat på MAQS i Göteborg.

– Jag startade podden för att jag är en nyfiken person som vill utvecklas. Jag har jobbat mycket med förhandlingar och föreläser om förhandlingsteknik. Så det känns naturligt att ta det ämnet i poddformatet som lämpar sig väldigt väl för fördjupning, säger Carl Fhager.

Vad handlar programmen om?

– Upplägget är att jag träffar en gäst i varje program. Vi pratar dels om förhandlingar i allmänhet, dels om konkreta och spännande fall där vi går bakom kulisserna och tar reda på varför det blev som det blev.

Vem riktar sig podden till?

– Den riktar sig primärt till näringslivet, men målgruppen är bred. Man kan säga till alla som tycker det är kul med förhandlingar. Jag kommer göra stickspår till olika förhandlingssituationer. Alla förhandlar ju på något sätt. Det kan vara allt från vilket tv-program vi ska titta på där hemma i soffan till komplicerade transaktioner på jobbet.

Vad krävs för att vara programledare?

– Jag har gjort en del jobb som moderator och styrelseordförande, så jag har vana av att leda samtal. Men här är jag ändå nybörjare i rollen som någon slags journalist. Men det är kul att lära sig något nytt. Jag hoppas att det kan utveckla min förmåga att leda möten och lyssna.

Vilken nytta har du av din advokatbakgrund?

– Det är i min advokatroll som jag har förhandlat väldigt mycket och programmet handlar om min och gästernas erfarenhet av förhandlingar. Så det är klart att det är ur min advokatroll som det här har sprungit. Jag tycker att vi affärsjurister är alldeles för dåliga på att delta i samhällsdebatten, synas och berätta vad vi gör.

Vilka har du intervjuat?

– Fotbollsspelaren Tobias Hysén, entreprenören och affärsängeln Alexander Hars som bland annat har grundat rabattjänsten Letsdeal, Lena Apler, som två år i rad utsetts till Sveriges mäktigaste kvinnliga entreprenör och är grundare till Collector och Collector Bank.

Vem står på tur härnäst?

– Nina Wennerström, WE Sport, Staffan Helgesson, Creandum, och Klas Friberg, Polisen. Vi släpper ett avsnitt varje tisdag morgon och första avsnittet släpptes den 11 april.

Var hittar jag podden?

– Du kan lyssna på podden via någon podd-app i telefonen, till exempel Podcaster, eller på datorn. Gå in på MAQS webbplats, maqs.com, och sök på ”Förhandlingspodden” så hittar du alla länkarna.

Ge oss tre bra förhandlingstips som ni har tagit upp i podden?

– Förbered dig väl, var tyst och försök tänka win-win eftersom den bästa förhandlingen är den där alla är vinnare.

Vilken respons har du fått från kolleger och andra?

– Otroligt positivt både externt och internt. Jag har ju förmånen att vara verksam på en byrå som har ambitionen att vara modern och ligga i framkant och att vara i en miljö som uppmuntrar utveckling är nog en förutsättning för sådana här initiativ.

Känner du till andra advokater som har en podd?

– Jag noterade att Setterwalls startade en podd någon vecka efter att vi dragit igång Förhandlingspodden. Men annars har jag inte sett den här typen av podd tidigare. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra kolleger i branschen att följa efter. Folk får gärna höra av sig om de vill ha tips och råd.

Kommer fler advokater att skaffa podd?

– Det tror jag definitivt. Podden är den nya bloggen. Poddformatet passar väldigt bra för advokater som vill lyfta ett ämne och fördjupa sig lite.

Vilka är dina favoritpoddar?

– Framgångspodden, Stiljournalen och Värvet.

Annons
Annons