search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Fadderprojektet: En givande kontakt

Advokaten Johan Bojs, delägare på Lindskog Malmström, berättar varför han är fadder till en ensamkommande flyktingpojke i Advokatsamfundets fadderprojekt.

– Integration är den viktigaste frågan för att samhället ska fungera. Någon måste ta ansvaret för att integrera dem som har kommit hit och varför skulle det inte kunna vara jag? Jag har tid. Mina barn är på väg att bli vuxna och det finns alltid ett par timmar över, säger Johan Bojs.

I december svarade han på ett mejl från samfundet och anmälde sitt intresse för att bli fadder. Efter några veckor hörde Advokatsamfundet av sig och frågade om han ville bli fadder. Det var en föreståndare för ett familjehem för ensamkommande flyktingbarn som hade en kandidat som de tyckte var lämplig och som de gärna ville ha en fadder till. Han accepterade att bli fadder åt denne kandidat.

– Det är en kille från Eritrea som är 18 år, berättar Johan. Han har fyra syskon, men det var bara han och hans äldre bror som stack. Storebror hamnade i Tyskland och den här grabben kom till Sverige förra sommaren.

Bröderna lämnade Eritrea på grund av det instabila politiska läget och för att slippa fem år lång militärtjänst. I höstas fick 18-åringen som flydde till Sverige uppehållstillstånd och går nu på en förberedande skola för att kunna börja på svensk gymnasieskola. Han är helt ensam i Sverige och har hemskt svårt att kommunicera med sin familj i Eritrea.

– Det finns inte internet där familjen bor, så han kan inte kommunicera med Skype, utan det är vanlig telefon som gäller och då blir det dyrt, förklarar Johan.

Johan och 18-åringen träffas ungefär varannan vecka. Sammanlagt har de setts sex, sju gånger. De brukar ses på ett café i Stockholm på sena eftermiddagen och prata någon timme. Men de har också varit på badhus. Att kommunicera kan skapa vissa problem, men det fungerar.

– Vi använder en mix av svenska och engelska och pratar mest om hur det är i Sverige och riktar in oss på viktiga frågor för honom, främst språk och skola.

Men det är inte bara språket som är en utmaning. Johan minns speciellt när de var på badhus.

– Han hade aldrig i hela sitt liv varit i vattnet när han kom till Sverige. Så det var intressant när vi skulle simma. Han klarade det ändå ganska hyggligt. Han hade lärt sig själv och efter att jag gett honom några tips förfinade vi tekniken. Från att kunna simma 12 meter blev det 25 meter efter vår träning.

Johan berättar att det kanske blir fler simturer när det blir varmt i vattnet. Han och pojken bor inte så långt från varandra, pojken i Järfälla och Johan i Sundbyberg.

Kontakten mellan dem fungerar hyfsat, men språket skapar lite kommunikationsproblem.

– Jag har varit tydlig med honom och sagt att han måste jobba med svenskan för att komma in i samhället. Det är nyckeln till framgång och det förstår han. Han kämpar i alla fall med språket även om han inte vet vad han ska göra mer i livet. Allting är väldigt nytt för honom, till exempel datorer och mobiltelefoner.

Johan och pojken är kompisar på Facebook och skriver till varandra på Messenger och Whats App. Det är bra för språkträningen och ger en regelbunden kontakt.

– Det har inte kommit dit där han ställer frågor, men fadderskapet lär väl pågå några år, så vi får se. Han är myndig och vill komma ifrån familjehemmet och bo i eget boende. Så, det är väl en sak som kommer inom något år.

Johan har fått mycket positiv respons från pojken som brukar se fram emot att träffas. Någon tidigare erfarenhet av Eritrea och kulturen där har inte Johan, men det kan han få.

– Jag tycker alla kontakter utanför yrket är givande. Kan jag bidra på minsta sätt så blir jag glad. Sen kan inte jag mäta hur mycket det är värt, men förhoppningen är att det ska ge någonting.

Johan rekommenderar andra advokater och jurister att engagera sig i fadderprojektet.

– Självklart! Vi behöver bidra för att hjälpa alla som kommer till Sverige. Har vi beslutat att de ska stanna här måste vi hjälpa dem att komma in i samhället. Det är ju en väldigt speciell situation när det är så många som har kommit.

Annons
Annons