search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Nio advokater greps i Turkiet

Nio advokater greps i Istanbul onsdagen den 16 mars rapporterar den internationella advokatorganisationen Union Internationale des Avocats (UIA).

De turkiska säkerhetsstyrkorna har ännu inte angett vad som ligger bakom gripandena av advokaterna İrfan Arasan, Ayşe Acinikli, Hüseyin Boğatekin, Şefik Çelik, Adem Çalışçı, Ayşe Başar, Tamer Doğan, Ramazan Demir och Mustafa Ruzgar.

Gemensamt för dem som gripits är att de representerar 46 advokater som står åtalade för att ha deltagit i försvaret av PKK-ledaren Abdullah Öcalan.

UIA fördömer kraftigt gripandena, som enligt organisationen tycks ha skett godtyckligt och strider mot rätten till försvar, som föreskrivs i alla internationella regelverk om mänskliga rättheter – regelverk som har ratificerats av Turkiet.

UIA fördömer ännu en gång de återkommande angreppen på människorättsadvokater i landet. Den internationella advokatorganisationen beklagar också att advokater återigen systematiskt identifieras med sina klienter eller med mål som de arbetar med.