- Nyheter
Månadens advokat Thomas Bodström: ”Jag måste skriva för att må bra”
Advokaten och före detta justitieministern Thomas Bodström är också författare. I april kommer hans nionde bok, Svenska brott – Bodenfallet, som han har skrivit tillsammans med journalisten Lars Olof Lampers.
Varför blev du författare?
– Det finns två saker som jag måste göra för att må bra – spela fotboll och skriva. Jag har skrivit oavbrutet i hela mitt liv. Det är ett bra sätt att sortera alla intryck som jag har fått som politiker, advokat och på andra sätt.
Vilken nytta har du av din advokatbakgrund i ditt författarskap?
– Jag har stor nytta av alla intryck man får som advokat – både när jag skriver deckare och som nu när jag har skrivit om ett verkligt brott. Skriver jag en deckare behöver jag knappt göra någon research. Man skulle nästan kunna skriva en bok om vartenda rättsfall.
Den senaste boken handlar om styckmordet i Boden 2013. Varför ville du skiva en bok om det?
– Fallet rör en hel stad och är en tragedi för alla involverade. Vi ville göra en fördjupad analys i kontrast till kvällstidningarnas rapportering där allt är svart-vitt. I boken beskriver vi personerna i målet, både brottsoffer och den som dömdes, och hur deras familjer och omgivningen har påverkats av mordet. Det finns också flera juridiskt intressanta aspekter på fallet – som vad som krävs för att en person ska dömas för mord eller dråp.
Hur har det varit att ha en medförfattare?
– Det har varit intressant och väldigt roligt. Vi har inte varit oeniga om något. Vi har skrivit båda två, men Lasse har gjort det journalistiska arbetet och jag har stått för de juridiska analyserna och till exempel beskrivit hur poliser, åklagare, advokater och domstolar jobbar och resonerar.
När skriver du?
– Jag varvar skrivandet med advokatyrket. Under vissa perioder åtar jag mig färre mål och ägnar mig åt att skriva i stället. Ibland reser jag till Gotland eller någon annanstans för att få arbeta ostört. När jag kan skriva på morgonen med en kopp kaffe mår jag allra bäst.
Vad är svårast med att vara författare?
– Det svåraste är att komma till ett avslut, att veta när det är dags att sätta punkt. Det lär man sig aldrig. Man tycker aldrig att man är färdig.
Vad tror du att det beror på att flera advokater har haft framgång som författare?
– Speciellt om man arbetar med brottmål träffar man människor från många delar av samhället. Det är oerhört inspirerande och ger ett bra underlag för att skriva.
Vilka advokatförfattare är dina personliga favoriter?
– Per E Samuelson och Jens Lapidus är två exempel på advokater som skriver väldigt bra böcker.
Varför blev du advokat?
– Jag bestämde mig redan som tonåring för att jag ville företräda utsatta personer som står ensamma mot staten – en stor och stark motståndare. Rättegången är också ett intressant skådespel, där man kan påverka utgången genom att arbeta hårt. Det är inte en vacker plädering som avgör ett mål, utan vem som är bäst förberedd. Jag är mycket intresserad av juridik och har med tiden också utvecklat ett stort intresse för tvistemål.
Hur var det att ta upp advokatrollen igen, 2007, efter flera år som politiker?
– Som politiker arbetade jag mest med lagstiftnings– och domstolsfrågor så jag var lite ringrostig i början. Men jag hade ju varit advokat i tio år innan jag blev politiker, så jag kom in i arbetet ganska snabbt.
Du har haft flera yrkesroller genom åren – advokat, författare, justitieminister, fotbollsspelare. Vad ser du dig främst som?
– Jag önskar att det vore som fotbollsspelare. Men advokat är mitt grundyrke.
Tror du att du kommer att återvända till politiken?
– Någon gång kommer jag nog att återvända. Men just nu trivs jag bra med att driva advokatbyrå och skriva böcker. Dessutom är det parlamentariska läget hopplöst nu. Jag avundas inte dagens politiker.