search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Ordförandeposten berikar advokatlivet

Klas Wennström har varit sin advokatbyrå trogen i tjugo år, och tycker aldrig att det har varit tråkigt. Efter att ha ägnat nästan hela sitt advokatliv åt fastighetsrätt får han nu också ta tag i andra utmaningar, som styrelseordförande i Mannheimer Swartling. 

Hur är temperaturen på fastighetsmarknaden just nu?

– 2015 blev ett bra år om man tittar på transaktionsmarknaden, och vi ser ingen direkt avmattning. Möjligen finns det en brist på utbudssidan. Vi har många villiga fastighetsköpare, men de som sitter på attraktiva fastigheter får just nu, på grund av rådande ränteläge, en så bra avkastning att de gärna väntar med att sälja. Vad vi nu ser är större satsningar på upp­gradering av fastigheter. Det här är något som vi numera jobbar mycket med och som växer. Aptiten på fastighetsutvecklingsprojekt är stor.

Du har varit med och byggt upp Mannheimer Swartlings fastighetsgrupp i Stockholm. Berätta om den resan!

– Det började för runt tjugo år sedan, 1996–1997, när utländska investerare gjorde intåg på den svenska fastighetsmarknaden. De ville göra finansiella placeringar, fastigheter var attraktiva och Sverige var en ny spännande marknad. Min byrå kom i kontakt med en rad av dessa investerare och vi såg behoven. På den vägen är det. Fastighetsgruppen växte sedan organiskt, vi tog in nytt folk och en del andra kolleger upptäckte hur intressant det var och sadlade om till fastighetsrätt. Nu är vi totalt ungefär 50 i hela landet, varav cirka 20 i Stockholm.

Hur kom det sig att du valde att nischa dig mot just fastighetsrätt?

– På den tiden var ingen så specialiserad. Någon måste lösa uppgifterna, och jag fick möjligheten att arbeta med dåvarande delägaren Axel Calissendorff med en av de första stora transaktionerna. Det gav möjlighet att lära sig materian, och få influenser från de utländska klienterna. Erfarenheten kom förstås successivt. Sedan har min familj en relation till hus och byggande. Det har gjort det extra roligt att arbeta med just fastigheter.

Vilket var ditt intressantaste uppdrag under förra året?

– Oj, jag har haft många intressanta uppdrag. Men ett spännande projekt som fortfarande pågår är utvecklingen av gasverksområdet i Hjorthagen i Stockholm. Där ska det bli bostäder, hotell och handel, men också scen och kultur. Det är ett exempel just på fastighetsutveckling som tar några år, och där man arbetar från ax till limpa. När man som jag är intresserad av arkitektur är förstås miljön runt Bobergs gasklockor speciell, och arbetet ger också mycket kontakter kring just det estetiska.

Men nu får du inte längre bara arbeta med fastighetsrätt, när du tar över ordförandeklubban i Mannheimer Swartlings styrelse. Hur känns det?

– Jag har suttit i styrelsen tidigare, och tog åter plats förra året. Ordförandeposten innebär att jag får arbeta ännu mer med företagsledning. Det ser jag inte som ett störande inslag, tvärtom! Att jag stannat på samma arbetsplats i tjugo år beror nog mycket på det, att man hela tiden har möjlighet att variera sig. Sedan är det förstås en utmaning att ta över efter Biörn Riese, som var ordförande i 14 år och har varit en frontfigur för byrån.

Är det något särskilt som du vill uppnå som styrelseordförande?

– Byrån i stort har under de senaste åren arbetat mycket med mångfalds- och hållbarhetsfrågor. Det är en viktig del av bolagsstyrningen och något som också kommer in i rådgivningen inte minst till fastighetsbranschen, där det varit mycket skriverier om etiska frågor. Det ser jag fram emot att arbeta med.

Annons
Annons