search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Kurdisk advokatordförande mördades i Turkiet

Den kurdiske advokaten och människorättsaktivisten Tahir Elçi, ordförande i Diyarbakırs advokatsamfund, sköts till döds den 28 november på öppen gata i Diyarbakır.

Tahir Elçi mördades av oidentifierade gärningsmän omedelbart efter att han hade gjort ett uttalande till pressen utanför Schejk Matar-moskén i Diyarbakır, där han krävde ett stopp för väpnade konflikter och polis­operationer i bostadsområden.

Tahir Elçi gjorde uttalandet intill den ”fyrbenta minareten” vid Schejk Matar-moskén i stadsdelen Sur, som hade skadats av automateld vid en sammanstötning mellan polis och beväpnade grupper några dagar tidigare.

Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg säger i en kommentar:

– Att en advokat och en ordförande för advokater i Turkiet kallblodigt skjuts ner på öppen gata i samband med en fredlig demonstration i rättsstatens intresse är skakande. Hans brott var att kritisera terrorlagarna. Något som alla advokater i och utanför Turkiet bör göra.

Sveriges advokatsamfund har sänt kondoleansbrev till Diyarbakırs advokatsamfund och till De turkiska advokatsamfundens förbund.

Annons
Annons